Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria caută o scurtătura spre Spaţiul Schengen

bulgaria-cauta-o-scurtatura-spatiul-schengen.jpg

Premierul bulgar, Boiko Borisov

Premierul bulgar, Boiko Borisov şi ministrul Apărării, Aniu Anghelov, au participat la Varna la ceremonia de primire a primului elicopter Panther AS 323, dintr-un lot de trei aparate, destinate marinei militare. Aparatul cu raza de acţiune de 150 de mile marine este fabricat de compania franceză Eurocopter. "Cu cele trei Panther nu trebuie să mai fie pusă problema îndeplinirii criteriilor de aderare a Bulgariei la zona Schengen", a declarat prim-ministrul bulgar.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Boiko Borisov a declarat că între Bulgaria şi Franţa se dezvoltă o fructuoasă colaborare în domeniul militar. În noiembrie vor sosi alte două elicoptere ce vor patrula de-a lungul frontierei maritime a ţării.

"Sperăm că producătorul francez va informa politicienii europeni că frontiera bulgaro-turcă este păzită de cele mai bune aparate de acest gen din lume. Cu cele trei Panther nu trebuie să mai fie pusă problema îndeplinirii criteriilor de aderare a Bulgariei la zona Schengen", a declarat premierul bulgar. El a adăugat că, în pofida crizei, Bulgaria va continua programul de modernizare a armatei.

Ministrul Apărării, Aniu Anghelov, a spus la rândul său că elicopterele de acest tip oferă posibilităţi de aplicare mult mai mari, în comparaţie cu elicopterele de luptă Mi-14 din dotarea forţelor aeriene, de pildă.

Panther va putea fi folosit atât pentru misiuni de observare şi control în apele teritoriale, pentru misiuni de salvare şi de evacuare, în acţiuni antiteroriste şi operaţiuni umanitare. Preţul unui elicopter este de 20 de milioane de euro.

În 2007, ministrul  Economiei, Rumen Ovciarov, a anunţat că Guvernul condus de socialistul Serghei Stanişev a comandat 18 elicoptere militare franceze, în cadrul unui acord în valoare de 360 milioane de euro. Mediile bulgare au precizat, citând surse din Guvern, că în schimbul acestei comenzi, francezii vor instala pe teritoriul bulgar două uzine pentru fabricarea de produse chimice şi din aluminiu, ceea ce va însemna crearea a o mie de locuri de muncă.

Achiziţionarea elicopterelor de producţie franceză, a precizat Rumen Ovciarov, este un element cheie în programul de modernizare a armatei. Între cele 18 aparate figurează şase de tipul Panther AS 323 şi 12 de tipul Cougar AS 352.

Comandantul Marinei Militare, contraamiral Plamen Miluşev, a declarat că mai mulţi ofiţeri bulgari au frecventat cursuri de pregătire în Franţa.

Colaborarea militară bulgaro-franceză a demarat în 1992, când a fost semnat un prim acord bilateral şi au fost constituite două comisii bilaterale la nivelul ministerelor Apărării şi a Marelor State Majore. Printre proiectele ce nu au fost încă realizate figurează achiziţionarea unui număr de patru corvete franceze de tipul Gowind. La fabricarea navelor vor participa uzinele Buliard din Varna, unde vor fi create două mii de locuri de muncă. Discuţiile pe această temă au continuat în iulie 2009, în timpul vizitei la Paris a premierului Stanişev, când numărul corvetelor a fost redus la două din cauza crizei.

 
Sofia, Petio Petkov, despre achiziţia de elicoptere franceze de către Bulgaria