Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria face paşi importanţi în combaterea contrabandei şi evaziunii fiscale

contrabanda-tigari.jpg

Contrabandă cu ţigări

În condițiile în care în primul semestru al anului au fost realizate cu 20% mai puține venituri bugetare de cele prevăzute, guvernul Bulgariei își leagă speranțele de normalizare a situației de asigurarea unor venituri suplimentare prin combaterea contrabandei și evaziunii fiscale.

O captură record de peste 9 milioane de țigări a fost realizată la portul Varna în prezența primului ministru Boiko Borisov. Țigări mărca „Palermo” și „Ibiza” au fost descoperite într-un container la bordul unei nave care a sosit pe ruta Dubai – Port Said-Poti cu destinație finală Constanța.

Operațiunea a fost realizată în colaborare cu alte servicii vamale europene. Borisov a declarat că este vorba de cea mai mare operațiune din acest an împotriva contrabandei de țigări în cadrul Uniunii. Premierul bulgar a avertizat că mai mulți vameși vor fi anchetați pentru complicitate, întrucât nu au reacționat la semnalul aparaturii speciale care indica prezența țigărilor.

În vederea reducerii fenomenului de contrabandă, va fi creat un centru național unde vor putea fi urmărite și centralizate datele din sistemele de control din toate punctele de frontieră. Înregistrările video vor fi păstrate pe o perioadă de trei luni.

Degeaba avem cele mai moderne scannere dacă operatorii sunt corupți”, a spus Borisov, adăugând că, „La o valoare a contrabandei de cateva milioane, orice vameș poate fi cumparat ușor cu 100-200 000 de euro.

Ţinta lui Borisov: Zero contrabandă până în 2012

Cantitatea de tutun de contrabandă capturată în cursul anului 2011 până în prezent este de 25 de ori mai mare decât cea confiscată în aceeași perioadă a anului trecut, a anunţat şeful vămilor Tanov. Primul ministru are în obiectiv ca, ca din februarie 2012, să nu mai existe contrabandă de țigări în Bulgaria. Controlul la punctele de frontieră va fi efectuat în primul rând prin sisteme tehnice.

Opoziţia avertizează însă că guvernul nu poate face față contrabandei prin care trec acum peste jumatate din țigările vândute în Bulgaria.

Guvernul Borisov a raportat succese și în combaterea contrabandei de produse petroliere. După cum a anunțat șeful vămilor Tanov, în urmă întăririi controlului fiscal și vamal, numai în cursul săptămânii trecute au fost asigurate 19 milioane de euro venituri suplimentare din desfacerea de benzină și motorină.

Controale la Lukoil Bulgaria

Vămile au început verificarea „la sânge” a „Lukoil-Bulgaria” – singura rafinărie din UE care de trei ani lucrează în pierdere. O posibilă explicație ce urmează a fi verificată de un grup de experți ai vămilor, constă în faptul că importul țițeiului din Rusia și exportul – de regulă spre zone off-shore, a producției finite a rafinăriei, se realizează prin compania-fiică a concernului rus „Litasco Bulgaria” înregistrată în Elveția.

În acest mod profitul celei mai mari companii bulgare este, se pare, transferat în străinătate, a declarat șeful vămilor.