Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Foştii colaboratori ai securităţii nu vor mai fi ambasadori

bulgaria-fostii-colaboratori-ai-securitatii-nu-vor-mai-fi-ambasadori.jpg

Bulgaria: Foştii colaboratori ai securităţii nu vor mai fi ambasadori

Diplomații bulgari – foști colaboratori ai securității, vor elibera posturile de ambasadori, însărcinați cu afaceri sau consuli generali. Ei își vor putea continua cariera, pînă la pensionare, în alte funcții, mai puțin importante, la centrala Ministerului de Externe.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

În viitor candidații la cele mai înalte posturi în diplomație vor fi obligați să semneze o declarație prin care acceptă să fie verificați pentru apartenența la aparatul represiv.

Ministrul de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că textele votate nu au un caracter lustrativ întrucăt nu afectează dreptul la muncă în Ministerul de externe.

Procedura de amendare a Legii serviciului diplomatic a fost inițiată cu 6 luni în urmă, după ce Comisia de stat pentru deconspirarea securității a anunțat că jumătate din diplomații în ambasadele bulgare au dosar de colaborator.

Prin aceste amendamente am dat un semnal clar partenerilor noștri că Bulgaria a rupt legăturile cu securitatea comunistă”, a declarat președintele comisiei parlamentare pentru problemele europene Monica Panaiotova, amintind că țările central-europene au făcut de mult acest pas.

Coaliția albastră, dreapta parlamentară, a sprijinit inițiativa centriștilor. Ex-premierul Ivan Kostov a declarat că din punct de vedere a moralei și a civilizației europene, foștii colaboratori nu au ce căuta în ambasadele bulgare.

Ultranaționaliștii din partidul „Ataca” și-au îndreptat însă criticile împotrivă lui Kostov, care nu a rezolvat problema dosarelor așa cum a promis înainte de alegerile parlamentare din 1997, și i-a menținut în posturi pe toți securiștii.

Liderul partidului socialist, Serghei Stanișev, a avertizat că textele cu caracter lustrativ ale legii vor fi anulate de către Curtea Constituțională, întrucât intră în contradicție cu alte decizii ale înalților magistrați. Prin amendamentele votate ministrul Nikolai Mladenov încearcă să distragă atenția opiniei publice de la cel mai mare eșec al guvernului Borisov – amânarea aderării la zona Schengen.

Fostul președinte al parlamentului Gheorghi Pirinski a declarat că nu poate fi pus semn de egalitate între cei care au colaborat în calitatea de experți și cei care și-au turnat colegii și prietenii. Problema reală a fostei securități constă în continuarea și astăzi a practicilor de represiune și manipulare.

Din partidul socialist au întrebat de ce primul ministru Borisov menține în posturi prefecții-securiști. A fost citat răspunsul negativ al Serviciului european pentru activități externe la întrebarea lui Cristian Vighenin, deputat în parlamentul de la Strasbourg, dacă dosarul de colaborator al securității reprezintă o piedică pentru numirea în acest serviciu. O cerință obligatorie însă este testul de acces la materiale confidențiale.

 
Petio Petkov, Sofia: Foştii colaboratori ai securităţii nu vor mai fi ambasadori