Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria introduce Cartea Verde pentru cetățenii străini

Bulgaria, confruntată cu o grava penurie de mâna de lucru, ia o serie de masuri menite sa-i atragă pe emigranţii care au părăsit ţara după căderea comunismului. Problema mâinii de lucru riscă să blocheze utilizarea fondurilor europene. Autorităţile vor introduce o carte verde pentru etnicii din străinătate creându-le o serie de facilităţi pentru a-i atrage.

Bulgaria va introduce cartea verde pentru etnicii săi din străinătate care doresc să lucreze în tara, a anuntat primul ministru Serghei Stanishev la masa rotunda dedicată bulgarilor din diaspora.
Documentul nu va permite intrarea fără vize in celelalte tari din Uniunea Europeana. Posesorii lui vor fi obligaţi sa locuiasca cel putin 11 luni pe an in tara, a declarat primul ministru. Va fi modificata legea cetateniei care acum prevede un termen de sedere de numai sase luni pe an. Modificarea se impune pentru a fi garantata stabilitatea sistemului de asigurari sociale. Cartea verde va fi valabila pe o perioada de 5 ani. Procedura de eliberare va dura cel mult trei luni. Datele statistice arata ca 95 la suta din noii posesori de pasapoarte bulgaresti pleaca in alte state din Uniunea Europeană. Pentru aceasta Sofia este criticata de institutiile europene. Ministrul justitiei Meglena Plugcieva a cerut ca acordarea de cetatenie bulgara sa fie conditionata de renuntarea la cetatenia statului din care vin candidatii. Opinia nu este impartasita de viceprim-ministrul si ministru de externe Ivailo Kalfin. Acum aceasta conditie se aplica numai in cazul strainilor care au locuit in Bulgaria in ultimii 5 ani sau au fost casatoriti timp de 3 ani cu cetateni bulgari. 60 000 de straini, cea mai mare parte etnici bulgari din Macedonia, Republica Moldova si Serbia, au depus in ultimii 7 ani cereri pentru acordarea de cetatenie. Numarul cazurilor rezolvate intr-un an nu depaseste 300. Pentru a se urgenta procedura ea va fi simplificata, a promis premierul Stanishev.

Bulgaria, Petio Petkov

14/05/2008; 15hoo