Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria joacă tare în dosarul Schenghen

bulgaria-nikolai-mladenov.jpg

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov

Sofia a anunţat sâmbătă că va renunţa la poziţia sa consens în problemele de politică europeană după ce i s-a blocat accesul la spaţiul Schengen, alături de România. "Bulgaria nu este candidată, ci membră a Uniunii Europene. Avem o poziţie în privinţa tuturor subiectelor discutate în Consiliul european şi există multe politici care nu pot fi realizate fără cooperarea noastră", a declarat ministrul bulgar de Externe.

 

Este vorba despre prima reacţie a ministrului Nikolai Mladenov faţă de decizia luată joi la Bruxelles.

"Nu trebuie să permitem ca cetăţenii noştri să fie trataţi ca cetăţeni europeni de mâna a doua în Europa ", a declarat ministrul pentru postul naţional de radio.

Consiliul Miniştrilor de Interne din cadrul UE a refuzat joi accesul României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, chiar dacă cele două ţări au îndeplinit criteriile tehnice de aderare.

Olanda şi Finlanda au considerat rezultatele lor insuficiente în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, blocând intrarea celor două state.

Orice nouă aderare necesită unanimitatea celor 25 de state membre. Cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale şi municipale, eşecul aderării Bulgariei la Schengen a adus o lovitură dură Guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, care a făcut din lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii un cal de bătălie.