Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: libertatea de exprimarea, în atenţia CE

libertatea.jpg

Bulgaria: libertatea de exprimarea, în atenţia CE

Comisia Europeană va urmări îndeaproape situația în domeniul libertății de exprimare în Bulgaria. Monitorizarea despre care încă nu există o decizie oficială, se va adăuga la cea asupră justiției și crimei organizate.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Comisarul european pentru telecomunicații Nelly Cruz care răspunde pentru politica în domeniul mediilor, a anunțat că în timpul apropiatei sale vizite la Sofia va studia problema. Ea se va întălni cu manageri, redactori și ziariști de investigații.

Cruz a primit un număr mare de semnale pentru scăderea gradului de libertate în emisiunile de informare. Au crescut atacurile și amenințările cu moarte împotrivă unor ziariști.

Lidia Pavlova din cotidianul „Struma”, care scrie despre crima organizată în orașul Dupniță, denumit primul oraș privat din Bulgaria, a primit mai multe amenințări.  În luna mai i-a fost încendiată mașina.

După cum constată cotidianul „New York Times”, în ultimii ani grupuri politice și de afaceri și-au stabilit controlul asupră principalelor medii pe care le folosesc pentru a-le promova interesele.

Asociația europeană a editorilor de presă a anunțat, prin directorul său executiv Francin Kaningam, că la 23 de ani de la căderea comunismului în Bulgaria nu există practic medii puternice și independente.

„Reporteri fără frontiere” a clasat-o pe Bulgaria pe locul 80 în ultimul său indice pentru libertatea mediilor. Situația se deteriorează foarte repede având în vedere că în 2006 țara a ocupat locul al 35-lea în clasamentul reporterilor.

Organizația mediilor din Europa de sud-est constată în raportul său din luna aprilie că apărarea intereselor de afaceri ale proprietarilor și înăbușirea informației negative se acceptă de majoritatea reporterilor bulgari drept un mod obligatoriu de a face ziaristică.

Fostul secretar general al organizației, Olivier Vuiovici a constatat că actuala situație, în care două mari grupuri de presă î-și dispută binevoința guvernanților, se apropie de cea a unui război mediatic.

Proprietatea grupurilor de presă este netransparentă. Grupul controlat de fosta șefa a LOTO-ului și de fiul său – deputat din partidul turc, se bucură de sprijinul financiar al băncii în care î-și țin banii cele mai mari ompanii și instituții de stat. Din septembrie 2007 compania a acuziționat 5 ziare și un post de televiziune și este pe cale de a deveni monopolist în sectorul distribuției de ziare.

Un alt grup de presă este controlat de cea mai mare companie farmaceutică bulgară. Între cele două grupuri a izbucnit un adevărat război care a culminat cu anchete despre fraude și spălare de bani.

Analistul Marius Dragomir avertizează că situația în mediile bulgare se va deteriora în ajunul alegerilor parlamentare din 2013.