Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria a mai făcut un pas spre anularea vizelor pentru SUA

200806-5242.jpg

Bulgaria a mai făcut un pas spre anularea vizelor pentru SUA

Un acord care apropie Bulgaria de anularea vizelor americane a fost semnat in timpul vizitei oficiale a primului ministru-socialist Serghei Stanishev la Washington. Documentul poarta semnăturile viceprim-ministrului si ministru bulgarde externe, Ivailo Kalfin, si ministrului securitatii interne, Michael Chertoff.

Un acord care apropie Bulgaria de anularea vizelor americane a fost semnat in timpul vizitei oficiale a primului ministru-socialist Serghei Stanishev la Washington. Documentul poarta semnăturile viceprim-ministrului si ministru bulgarde externe, Ivailo Kalfin, si ministrului securitatii interne, Michael Chertoff. Sofia i-si asuma obligația de a îndeplini 6 conditii printre care imbunatatirea gradului de securitate in aeroporturi, introducerea de pasapoarte cu date biometrice, intensificarea schimbului de informatii in domeniul combaterii terorismului si altele. Prin semnarea acordului Bulgaria a intrat in grupul din care mai fac parte Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia si Slovacia.
In timpul vizitei a fost semnat un memorandum care va permite companiilor aeriene bulgare de a efectua zboruri directe pâna în Statele Unite ale Americii.
O atentie speciala a fost acordata colaborarii in domeniul energetic. Cele doua tari i-si vor intensifica eforturile in vederea realizarii gazoductului Nabucco. A fost semnat si un memorandum pentru contracararea traficului ilegal de materiale radioactive.
Bulgaria si Statele Unite ale Americii se pronunta in favoarea diversificării surselor de energie. In calitate de producator de energie electrica si ca tara de tranzit Sofia i-si aduce in ultimii ani contributia la acoperirea deficitului de energie electrica in Balcani.
In cadrul întâlnirii lui Serghei Stanishev cu ministrul apararii Robert Gates au fost abordate mai multe teme printre care - modernizarea armatei bulgare si participarea sa la operațiunile internaționale de mentinere a pacii si de combatere a terorismului. A fost pusa in evidenta contributia Bulgariei la intarirea securitatii in Sud-estul Europei.
Stanishev s-a intalnit cu presedintele Senatului Harry Reed si cu liderul minoritatii republicane in Senat Mich Mcconal.

In Bulgaria vizita lui Serghei Stanishev la Washington este privitadrept o expresie a sprijinului administratiei americane pentru guvernul bulgar in ajunul publicarii ultimului raport al Comisiei europene prin care va putea fi intarit regimul de monitorizare si introduse sanctiuni economice ca un raspuns la progresul insuficient in combaterea coruptiei si crimei organizate.

Sofia, Petio Petkov

17/06/2008; 14hoo