Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria nemultumita de raportul CE

Comisia European raspunde nemultumirii Bulgare privind raportul intermediar despre reforma justitiei. Bruxelles spune ca a luat in calcul toate elementele primite cu toate ca nu era obligat sa o faca.

Guvernul bulgar este nemultumit de analiza data publicitatii luni de CE privind problema justitiei in Bulgaria. Sofia spune ca nu toate elementele trimise la Bruxelles pentru acest raport au fost luate in calcul.

Purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a explicat insa presei ca ultima contributie a guvernului bulgar a sosit foarte târziu si cu toate ca autorii raportului nu erau obligati s-o ia in seama, aceasta a fost introdusa in text vineri dupa amiaza.

Raportul privind Bulgaria este destul de critic la adresa execului guvernului de la Sofia de a combate coruptia la nivel inalt si crima organizata.

Bulgaria este invitata sa isi intesifice efortul in aceste doua domenii pentru a nu afecta credibilitatea procesului extinderii UE si pentru a câstiga sustinerea propriilor cetateni si a statelor membre.

CE nu doreste sa speculeze posibilele implicatii pe care proasta performanta a României si a Bulgariei in domeniul reformei justitiei o poate avea asupra procesului extindere a UE care negociaza in acest moment cu Croatia si Turcia si intentioneaza sa primeasca in sânul sau toate tarile din Balcanii de Vest, puternic afectate de coruptie.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles,

17h00 04/02/08