Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Nou scandal de corupţie în Guvern

boiko-borisov.jpg

Premierul bulgar, Boiko Borisov

Bulgaria a luat primul loc în clasamentul celor mai corupte ţări din Uniunea europeană - dar acest prim loc nu e o premieră. Preşedinta organizaţiei "Transparency International" Bulgaria a fost numită ministru al justiţiei în guvernul Borisov. Ea a fost criticată de alte ONG-uri că ar fi participat, într-un mod indirect, la fapte de corupţie cu bani de la Bruxelles.

Corespondentul RFI la Sofia Petio Petkov

Partidul lui Boiko Borisov - Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei - a câştigat în 2009 alegerile parlamentare cu promisiunea de a pedepsi miniştrii şi politicienii corupţi din coaliţia tripartita de centru stânga, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Indicele de percepţie a corupţiei stabilit în urma unor anchete reprezentative realizate de Organizaţia Transparency International arată o deteriorare a situaţiei în ultimii doi ani şi jumătate. În 2008, ţara a fost ultima din Uniune în acest domeniu. Este dovada că guvernul de la Sofia a pierdut cel mai puternic atu al său – încrederea populaţiei şi a partenerilor externi în capacitatea de a combate corupţia.

Indicele de percepere a corupţiei este luat în calcul de marii investitori, de diplomaţi şi analişti.

Într-un interviu, premierul Boiko Borisov a declarat vineri că rezultatele anchetei nu sunt reprezentative şi că au fost manipulate de unele companii mari care ar urmări destabilizarea guvernului, ca un răspuns adresat tocmai măsurilor sale anti-corupţie.

Atrage atenţia şi faptul că Diana Kovaceva, directoarea filialei bulgare a Transparency International, a devenit, cu două zile în urmă, ministru al justiţiei în locul vicepreşedintelui nou ales al ţării, Margarita Popova. Kovaceva a fost menţionată de filiala bulgară a Wikileaks printre participanţii, într-un mod indirect, la scheme de corupţie cu bani europeni.

Este vorba de servicii de consultanţă evaluate la 500.000 de euro şi realizate cu un an în urmă prin companii specializate care n-au primit decât o mică parte din valoarea proiectelor respective. Partea leului a ajuns la organizatori, printre care şi d-na Kovaceva.

Serviciile de consultanţă finanţate din programul operativ „Creşterea competitivităţii economiei bulgare” nu au nimic comun cu competenţa şi activitatea Transparency International, constată analistul Atanas Ciobanov.

Filiala bulgară a organizaţiei pretinde că a elaborat strategii pentru promovarea exporturilor în domeniul construcţiei de maşini şi aparate casnice, în cel al fabricării unor aparate optice, de articole din lemn şi altele. „Evident, aceste domenii nu au tangenţă cu combaterea corupţiei ci mai degrabă reprezintă o contribuţie la extinderea acesteia”, constată Ciobanov.

Analistul apreciază că sustragerea de bani europeni prin filiala bulgară a Transparency International este realizată într-un mod arogant şi perfid. În ultimii doi ani, analizele şi comentariile elaborate de sociologii şi politologii care participă la activitatea organizaţiei au un caracter net proguvernamental.

Ziarul Glasove scrie că numirea d-nei Kovaceva în postul de ministru al justiţiei explică lipsa de reacţie din partea organizaţiei la neregulile în desfăşurarea ultimelor alegeri.