
Politică
Bulgaria: procurorul-şef critică poliţia
sand-jeep-military-police-bulgaria.jpg

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
El a anunțat că 400 000 de dosare pentru furturi și jafuri cu autori rămași necunoscuți au fost prescrise. A dat și un exemplu personal – „Mi-au furat GPS-ul din mașina, dar nu am depus plângere la poliție întrucât nu am crezut că vor face ceva. Jumătate din victimele hoților procedează ca mine”.
Un număr atât de mare de dosare prescrise echivalează cu zeci de mii de criminali nepedepsiți, a spus procurorul-șef în exercițiu. El a declarat că cei 1200 de subalterni ai săi trebuie să controleze în mediu un număr de 100 de dosare pe an. Pentru reducerea numărului de dosare prescrise, Naidenov a recomandat întărirea disciplinii dar și decriminalizarea infracțiunilor mai ușoare și redirecționarea lor către organele administrative.
Boiko Naidenov a intrat în conflict indirect cu vicepremierul și ministru de interne Țvetan Țvetanov care a anunțat, cu căteva zile în urmă, scăderea cu 20% a numărului de infracțiuni penale și îmbunătățirea gradului de soluționare a cazurilor.
Naidenov a amintit de creșterea, cu o treime, a numărul cazurilor de ascultare fără ca aceasta să ducă la un număr mai mare de sentințe.
Procurorul-șef în exercițiu a analizat într-un mod critic și situația în domeniul combaterii corupției. „Nimeni nu mă poate convinge că în 12 luni la vămi au avut loc numai două cazuri de corupție”, a spus el, amintind că în ultimii 3 ani vânzările de țigari și de carburanți au scăzut de două ori - fapt care se poate explica numai prin dublarea contrabandei.
Un singur caz de corupție a fost constatat la fisc cea ce este de mirare având în vedere extinderea furturilor de TVA care aduc pierderi în valoare de zeci de milioane de euro bugetului. Organele fiscale deasemeni rămân pasive în fața numărului mare de infracțiuni.
Procurorul-șef a criticat într-un mod direct noua agenție de combatere a corupției – așa zisul Borcor care a cheltuit până acum milioane de euro fără să prezinte cazuri rezolvate de corupție la nivel înalt. Pe deasupră, vicepreședinta parchetului anticorupție Gogușeva va fi anchetată pentru spălare de bani. Ea a atras atenția ziariștilor de investigații dar și colegilor după ce a fost propusă de o formațiune satelit al partidului premierului Borisov la Curtea constituțională.
O altă candidată la organul suprem a fost nevoită să demisioneze de la postul de vicepreședintă a tribunalului administrativ suprem și acum este anchetată pentru trafic de influiență.
Legat de aceasta a apărut zicală că în Bulgaria toți magistrații sunt incoruptibili până nu vor candida la Curtea constituțională.
Comentând singurul caz de corupție anchetat în decurs de un an în sistemul sănătății publice, procurorul șef în exercițiu și-a amintit că are rude care au decedat întrucât nu au dat mită medicilor.
Procurorii nu vor primi prime de Crăciun întrucât instituția datorează 2,5 milioane de euro unor persoane acuzate pe nedrept. La aceasta se adaugă alte căteva milioane – prețul unor sentințe pronunțate la Strasbourg.
Naidenov a fost considerat favorit pentru postul de procuror-șef. Apariția unor semnale de corupție la adresă celor trei candidați va putea avea drept rezultat lansarea candidaturii sale – cea ce este poate explicația pentru avântul critic fără precedent menit să-i atragă simpatia societății civile.