Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: Reacţii după publicarea raportului MCV

Ultimul raport al Comisiei Europene poate avea drept consecință amânarea, pe un termen nedefinit, a aderării la zona Schengen chiar dacă cuvântul Schengen, nu este menționat. Concluzia se desprinde din primele comentarii apărute în mediile sofiote.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Premierul Borisov a avertizat în Parlament că raportul este comentat într-un mod neobiectiv de unii politicieni și ziariști. El a anunțat că în cel puțin trei luni va fi introdusă în Parlament o nouă lege pentru confiscarea proprietățile ilicite. Borisov a subliniat că nu el, ci predecesorii săi poartă vina pentru problemele în sfera justiției.

Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a spus că raportul este în general pozitiv, fără surprize.

Din partidul socialist au spus însă că este vorbă de cel mai critic raport pe care Bulgaria a primit de la aderare. Constatările și recomandările Comisiei confirmă justețea motivelor moțiunii de cenzură ce va fi discutată  în parlament în următoarele zile. Bruxellesul nu are încredere în actualul Consiliu suprem de justiție criticat atât de opoziția cât și de organizațiile profesionale ale judecătorilor și avocaților.

Din Mișcarea pentru drepturi și libertăți  au avertizat că guvernul nu trebuie să se ascundă în spatele unei voințe politice nesprijinită de rezultate. Limbajul folosit de Comisia europeană este delicat dar printre rânduri se poate citi că aceasta voința este insuficientă. Cei care se laudă cu ea se prefac că nu înțeleg ce li se spune.

Ex-premierul și lider al dreptei Ivan Kostov a constatat că Bulgaria se află într-o situație de neînvidiat. Lupta contra crimei organizate și corupției se duce într-un mod declarativ. Lipsesc sentințe.

Ex-comisarul european Meglena Kuneva, candidat independent în alegerile prezidențiale de la 23 octombrie, a constatat că raportul folosește un limbaj mai direct în comparație cu cel de la anul trecut. Aceasta se poate traduce – citez - nu a-ți înțeles ce v-am spus cu un an în urmă vi-l repetăm cât se poate de clar acum. 

Raportul nu este un dușman ci un prieten al Bulgariei, a declarat actualul comisar european Kristalina Gheorghieva. Spre deosebire de d-na Kuneva, ea crede că eforturile guvernului Borisov sunt apreciate într-un mod pozitiv.

În ajunul apariției raportului prin Wikileaks au devenit cunoscute telegrame ale ambasadei americane în care printre capii mafiei bulgare sunt menționați

cunoscuți oameni de afaceri decorați cu înalte destincții în ultimii ani de președintele socialist Gheorghi Părvanov.

Elementele pozitive conținute în raport au fost umbrite de exploziile de ieri în fața sediilor a două partide parlamentare. Primul ministru Borisov a acuzat într-un mod indirect cele doua formațiuni că și-au organizat singure – citez – minusculele explozii.

 
Petio Petkov, Sofia:Reacţii după publicarea raportului MCV