Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: reacţiile politicienilor la criticile CE

În ședinta de miercuri  a guvernului premierul Boiko Borisov a împărțit în două concluziile conținute în raport -  pentru tot ce este negativ va trebui să răspundă coaliția tripartită de centru stângă în frunte cu socialistul Serghei Stanișev.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Tot ce este pozitiv a apărut în ultimii trei ani când țara este guvernată de partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”. Borisov a declarat că raportul este foarte corect și ponderat. El a adăugat că nu aștreaptă ca socialiștii să-și pună cenușa în cap.

Coaliția albastră – dreapta parlamentară, a anunțat că raportul pune în evidență rolul destructiv jucat de viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov și a cerut demisia sa.

Copreședintele coaliției Martin Dimitrov a declarat că Țvetanov a eșuat în războiul contra crimei organizate și corupției la nivel înalt. Pentru el criminali sunt toți cei care protestează împotrivă politicii guvernului - ecologiști, studenți, medici, agricultori sau judecători.

Ex—premierul Ivan Kostov a spus că raportul reprezintă o dovadă pentru eșecul guvernului Borisov. Următorul raport va veni în finele lui 2013 când țară va fi condusă de un alt partid, nu „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, care după el, va trebui rebotezat în „Cetățeni pentru eșecul european al Bulgariei”. 40% din responsabilitatea pentru raportul negativ î-i revine însă guvernului de centru stângă condus de Stanișev, a spus Kostov.

Din partidul socialist au anunțat că pregătesc o moțiune de cenzură. Liderul partidului a calificat intenția Comisiei de a prelungi pe termen nelimitat monitorizarea, drept cartonaș roșu pentru Boiko Borisov.

Stanișev, care este președinte al PSE, a luat din nou apărarea lui Victor Ponta. Într-un interviu pentru ziarul „Trud” el a declarat: „Există multă impocrizie în „îngrijorarea” pentru democrația în România. Cănd d-l Orban, premierul Ungariei, a schimbat întreaga constituție Partidul popular european a sărit în apărarea lui. Nimeni nu a exprimat îngrijorare cu doi ani în urmă când în Bulgaria a fost inițată procedura de demitere a președintelui.”

Ex-comisarul Meglena Kuneva a declarat că pentru prima dată în raportul comisiei este menționat un al 7-lea criteriu. „Ni se spune că democrația este în pericol. Aceasta impune eforturi coordonate din partea tuturor forțelor democratice”, a declarat președinta partidului „Bulgaria a cetățenilor” clasat pe locul trei în sondaje.