Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria se alătură operaţiunilor NATO din Libia

fregata.jpg

Fregata Drazki

Bulgariava participa în cadrul operaţiunilor NATO din Libia cu o fregată. Fregata Drazki, cu 160 de oameni la bord, va fi trimisă în largul coastelor Libiei, la jumătatea lunii aprilie într-o misiune de până la trei luni. Anunţul a fost făcut miercuri de Guvernul de la Sofia.

Misiunea fregatei va fi să "păzească, escorteze, controleze, respingă sau să reţină nave, conform Rezoluţiilor 1.970 şi 1.973 ale Consiliului de Securitate al ONU". Deşi oficial fregata bulgară are o misiune de trei luni în Mediterana, ministrul apărării a precizat că aceasta va fi înlocuită după o lună de o altă navă NATO.

Fregata Drazki a fost achiziţionată la mâna a doua în urmă cu cinci ani din Belgia. În 2006 marinarii bulgari şi-au exprimat nemulţumirea pentru că, spuneau ei, erau plătiţi prea puţin pentru gradul de dificultate al misiunilor.

Bulgaria, membră a NATO din 2004, nu s-a alăturat operaţiunilor de impunere a unei zone de interdicţie în spaţiul aerian libian, din cauza aviaţiei sale depăşite. NATO va prelua conducerea tuturor operaţiunilor militare privind Libia joi.