
Politică
Bulgaria: surprize preelectorale în sondaje
bulgaria-surprize-preelectorale-sondaje.jpg

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
În ajunul campaniei pentru alegerile anticipate din 12 mai, partidul centrist ”Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GHERB) conduce în sondaje, cu un avantaj de 4,5% în fața Partidului Socialist. Rezultatul sondajului realizat de o agenție demnă de încredere, reprezintă o adevărată surpriză.
Guvernul centrist, condus de ex-generalul de Poliție Boiko Borisov a demisionat, în urma unor proteste civice fără precedent in istoria post-totalitară a țării, dar aceasta nu a contribuit în nici un mod la creșterea popularității socialiștilor, principalul partid de Opoziție. Dimpotrivă, formațiunea condusă de liderul socialiștilor europeni, Serghei Stanișev, a pierdut în urma protestelor mai multe procente decât foștii guvernanți.
Nu a avut, se pare, efectul scontat și excluderea din lista cu candidați ai partidului a miniștrilor compromiși din Guvernul Stanișev. Printre ”victime” se află și cei doi cardinali cenușii ai stângii–ex-ministrul de Interne, Rumen Petkov și ex-ministrul Economiei și Energeticii, Rumen Ovciarov–considerat a fi omul concernelor energetice rusești în Bulgaria.
Acum, foștii comuniști încearcă să depășească rămânerea în urmă, lansându-l drept candidat la postul de prim-ministru nu pe liderul partidului, Serghei Stanișev, ci pe unul dintre cei mai renumiți experți din sectorul financiar, profesorul Plamen Oreșiarski, care a și acceptat oferta.
”Bulgaria cetățenilor” pierde teren
A pierdut procente partidul ”Bulgaria cetățenilor”, condus de ex-comisarul european Meglena Kuvena. Banii investiți în acest proiect cu pretenții de a exprima interesele societății civile vor putea garanta numai formarea unui mic grup parlamentar, departe de ambițiile autorilor săi.
Încercările de a fi constituite în grabă partide ale protestatarilor au dus la scindarea acestora în câteva tabere, care nu vor putea influența balanța forțelor politice. Ultimele sondaje nu acordă șanse mari așa-ziselor partide ale protestului.
Se întâmplă un lucru straniu cu dreapta tradițională. În loc să profite de pe urma nemulțumirii populare, atrăgând o parte din simpanizanții cu vederi de centru-dreapta, care au votat în 2009 cu Borisov, coaliția albastră condusă de ex-premierul Ivan Kostov a rămas pasivă la protestul civic și acum intrarea sa în Parlament pare puțin probabilă.
Au câștigat în schimb ultranaționaliștii din Ataka și VMRO, care împreună cu partidul etnicilor turci, vor fi prezenți în viitorul Parlament.