Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bush invita Rusia in proiectul scutului anti-racheta

200804-3880.jpg

Bush invita Rusia in proiectul scutului anti-racheta

Scutul american anti-racheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Iata ce a declarat miercuri, 2 aprilie, la Bucuresti presedintele american George Bush. El spune chiar ca invita Moscova sa coopereze in acest proiect. Cat despre vizele americane pentru romani, Bucurestiul si Washingtonul vor colabora pentru a elimina aceasta restrictie.

Scutul american anti-racheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Iata ce declara presedintele american George Bush, aflat in Romania. El spune chiar ca invita Moscova sa coopereze in cadrul scutului anti-racheta.

"Rusia nu este duşmanul nostru", spune Bush.

Preşedintele american apreciaza că existenţa unui scut anti-rachetă în Europa este "urgentă".

George Bush (audio) a explicat că în anul 2006 Iranul a testat rachete balistice care puteau atinge Israelul şi Turcia. El a mai menţionat că potrivit unor oficiali de la Teheran, Iranul lucrează pentru producerea unor rachete balistice cu o rază de acţiune de aproape doua mii de kilometri, care ar putea lovi inclusiv "ţinte aflate aici, în România", informeaza agentia Mediafax.

Pe de alta parte, preşedintele Bush a declarat că la summit-ul NATO de la Bucureşti se va lua "decizia istorică" de extindere cu trei state, respectiv Croaţia, Albania şi Macedonia.

Grecia ar vrea insa ca Macedonia sa-si schimbe numele, pentru ca el coincide cu numele unei provincii elene. Totusi, declaratia lui George Bush elimina orice dubiu asupra acestui diferend, crede seful Centrului de Prevenire a Conflictelor Iulian Chifu (audio).

O decizie în ceea ce priveşte deschiderea unui dialog intensificat cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru va fi luată la acest summit, a mai precizat George Bush. El mai spune ca Alianţa va transmite Serbiei disponibilitatea pentru o cooperare mai strânsă.

In fine, Bush declara că Afganistanul este "misiunea cea mai ambiţioasă a NATO". Alianţa trebuie să-şi ducă misiunea până la capăt în această ţară, pentru ca nu îşi permite să piardă, fiind necesar ca teroriştii să fie învinşi, adauga seful Casei Albe.

Cat despre vizele americane pentru romani, Bucurestiul si Washingtonul vor colabora pentru a elimina aceasta restrictie. Iata ce spune presedintele american George Bush, dupa discutia cu omologul sau roman Traian Basescu, de miercuri, 2 aprilie, de la Neptun. Seful Casei Albe spune ca intelege frustrarea romanilor in privinta vizelor.

Bush a spus că a încercat să convingă Congresul să modernizeze legea vizelor, că aceasta a fost modificată, dar conţine încă anumite obstacole pentru ţări precum România. (CR - 4/2/2008;16.40h)