Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cameron, disidentul Uniunii Europene

ciucas.jpg

Cameron, disidentul Uniunii Europene. REUTERS/Suzanne Plunkett

Vizita de două zile a premierul conservator bitanic, David Cameron în Germania. Pe agenda convorbirilor cu şefa guvernului federal, Angela Merkel se află probleme „bilaterele europene şi internaţionale”.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Anunţul vizitei premierului britanic David Cameron în Germania, postat pe pagina oficială a guvernului federal, sună sec şi nu dezvăluie mare lucru despre ceea ce se va discuta, de fapt, vineri şi sîmbătă. Pe site-ul guvernului german se precizează doar că pe agenda convorbirilor Merkel-Cameron se află probleme „bilaterale, europene şi internaţionale”. Ceva mai puţin vagi sunt agenţiile de presă care anunţă că Merkel îl va primi vineri seara pe omologul ei britanic în casa de oaspeţi ai guvernului, în castelul Meseberg, din apropierea Berlinului.

Acolo, cei doi politicieni vor discuta, între altele, despre probleme politice europene, despre situaţia din Iran şi Siria. Totodată, şefii celor două guverne vor aborda şi tema reuniunii la vîrf G-8 care se va desfăşura în iunie şi care va fi prezidată de Marea Britanie. Se precizează că sîmbătă, după încheierea vizitei, nu va mai avea loc o conferinţă de presă comună.

Ceea ce i-ar fi interesat pe ziarişti şi, bineînţeles, opinia publică, la o conferinţă de presă a celor doi, ar fi fost cu siguranţă chestiunea schimbării cursului Angliei din cadrul Uniunii Europene care a provocat iritări, mai ales în Franţa şi Germania. La începutul anului, Cameron a anunţat că pînă în 2017 se va organiza un referendum în cursul căruia britanicii să decidă dacă Anglia va rămînă membră a Uniunii Europene.

Turneul european al premierului britanic, început săptămîna aceasta la Madrid, dar întrerupt din cauza morţii lui Margaret Thatcher, vizează proiectul de reforme structurale ale Uniunii Europene pe care le-a propus. Înaintea începerii turneului, Cameron a cerut modificarea unor tratate europene. "Sunt absolut convins că va fi necesar să rediscutăm tratatele europene”, a declarat el cotidianului "Süddeutsche Zeitung" şi altor patru ziare europene. Uniunea Europeană este pregătită pentru reforme. „Sunt convins că Europa se va trezi”, a mai adăugat el în interviul citat. Deşi a mai spus că locul Angliei este în Uniunea Europeană, el a subliniat că cea mai bună soluţie pentru a ocupa şi-n viitor „acest loc” trebuie să fie o „Uniune Europeană reformată”.

Nu se ştie exact ce anume urmăreşte Marea Britanie, nota zilele trecute cotidianul „Wall Street Journal”. Ce competenţe ar vrea să redobîndească Anglia nu se ştie cu exactitate. În principiu, Marea Britanie vrea să consolideze economia europeană faţă de concurenţi. Pentru realizarea acestui obiectiv doreşte să reformeze piaţa europeană internă. Cameron a vorbit doar aluziv despre proiectul său de reforme care vizează flexibilizarea economiei europene, pronunţîndu-se pentru o mai mare putere decizională a firmelor, supuse directivelor de la Bruxelles.

Premierul are în vedere atît firmele britanice cît şi cele din ţările UE care nu aparţin uniunii monetare şi cărora ar urma să li se ofere o autonomie de acţiune lărgită. În sectorul poliţienesc, al justiţiei, securităţii frontierelor şi pe piaţa muncii europene, Marea Britania intenţionează să recapete anumite competenţe. Astfel, se explică şi de ce Londra doreşte ca parlamentele naţionale să aibă o mai mare putere de decizie.

Aceste „idei reformiste” vehiculate de premierul britanic s-ar putea impune doar în urma modificării tratelor europene în vigoare. Aşa ceva, însă, nu agrează nici Parisul şi nici Berlinul. Anumite iniţiative britanice ar găsi sprijinitori şi în alte ţări ale Uniunii, însă Londra nu va reuşi în momentul de faţă să creeze un soi de coaliţie disidentă viabilă în cadrul Uniunii care se luptă să iasă din criză.

 
William Totok, Belrin