Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cameron, sub presiune, în scandalul News of the World

cameron-presiune-scandalul-news-world.jpg

David Cameron nu a convins Opoziţia, în scandalul interceptărilor (Foto: Reuters/Parbul TV).

Premierul britanic, David Cameron, a fost nevoit să-și exprime regretele că l-a angajat pe Andy Coulson, fost editor al duminicalului News of the World, în calitate de director de comunicații. În plenul Camerei Comunelor, Cameron a fost pus în defensivă de liderul Opoziției, Ed Milliband, care l-a acuzat de catastrofala eroare de apreciere.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Intervenția premierului David Cameron a fost prima în care a fost la un pas de a-și cere scuze în scandalul News of the World, care începe să aibă serioase implicații politice pentru poziția sa.

Andy Coulson a fost arestat și eliberat pe cauțiune săptămâna trecută, fiind cercetat de Poliție în scandalul interceptării, începând cu 2002, a mesageriei vocale de către jurnaliști de la News of the World.

El a demisionat din funcția de editor în 2007, funcție pe care o deținea din 2003 și a fost numit director de comunicații al Partidului Conservator de către liderul acestui partid, pe atunci în Opoziție, David Cameron. Coulson este creditat cu ameliorarea substanțială a imaginii conservatorilor în opinia publică.

 

David Cameron, stânjenit de scandalul interceptărilor

 

În mai 2010, după alegeri, el a devenit director de comunicații, de data aceasta la oficiului noului prim-ministru, David Cameron, în pofida avertismentelor  vicepremierului Nick Clegg, liderul Partidului Liberal Democrat, partenerul la guvernare al Partidului Conservator.

Andy Coulson a susținut întotdeauna că nu a știut de interceptarea mesageriei vocale pe vremea când era editor la News of the World și a declarat acest lucru sub jurământ, în fața unei comisii parlamentare.

În ianuarie 2011, el a fost nevoit să demisioneze din funcția de director de comunicații, dar până acum, David Cameron a declarat că a avut încredere în asigurările pe care i le dăduse Coulson.

Revenit de urgență dintr-o călătorie oficială în Africa, premierul a declarat că privind retrospectiv, îi pare rău că l-a angajat pe Andy Coulson și că dacă se dovedește că acesta a mințit sub jurământ, atunci va trebui să fie pedepsit cu toată asprimea.

 

Cameron, sub presiunea Opoziţiei

 

Coulson este însă doar o parte a problemei pentru Cameron. Opoziția l-a presat pe premier să spună ce discuții a avut cu șefii trustului News International, proprietar al tabloidului News of the World, pentru preluarea întregului pachet de acțiuni la rețeaua de televiziune prin satelit BSkyB, unde deține actualmente 39%. Achiziția, care trebuia aprobată de Guvern, datorită potențialei poziții de monopol pe piața media a fost abandonată de News International, pe măsură ce scandalul interceptărilor căpăta amploare.

Magnatul de presă Rupert Murdoch, fiul său, James Murdoch, președinte al News International și Rebekah Brooks, fostă directoare executivă a News International și editoare a News of the World între 2000 și 2003, au depus mărturie marți în fața comisiei de cultură și mass-media a Camerei Comunelor, despre scandalul interceptărilor.

Deși cei doi Murdoch și-au exprimat regretul pentru cele întâmplate, Rupert a declarat că nu se simte responsabil de acest scandal și că cei în care a avut încredere au greșit.

Cei doi au explicat că decizia de a desființa News of the World după 168 de ani de existență nu e una comercială, ci se datorează înșelării încrederii cititorilor.

 

Laburiştii îi cer socoteală lui Cameron, în scandalul interceptărilor

 

Între timp, Partidul Laburist profită de acest prilej neaşteptat de a face capital politic pe seama legăturilor lui David Cameron cu unul dintre principalii actori ai acestui scandal.

Într-un fel, acesta este un prilej de revanșă pentru laburiști împotriva lui Rupert Murdoch, cel care în 2009 a trecut cu presa sa de partea partea Partidului Conservator, după ce 13 ani la rând sprijinise Partidul Laburist. Iar prilejul s-a ivit neașteptat de repede după înfrângerea laburiștilor în alegerile din 2010.