Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania electorală din Franţa, între bătăi cu ouă şi lupte între cocoşi

Presedintele Nicolas Sarkozy a avut o săptămână dificilă în contextul campaniei electorale din Franta. Săptămâna a fost marcată de un incident petrecut joi în cursul unei deplasări a lui Nicolas Sarkozy în Tara Bascilor.

Este vorba într-adevăr despre un incident regretabil, dar care în acest moment este instrumentalizat politic. Aflat joi în orasul Bayonne, seful statului francez a fost insultat si huiduit de un grup de militanti separatisti, s-ar părea... Atmosfera nu a fost în nici un caz compatibilă cu ideea de democratie si de respect al functiei prezidentiale.

Militanti anti-Sarkozy au stricat slogane ostile, deci, la adresa presedintelui. Lui Nicolas Sarkozy i s-a spus "dégage!", termen cu care au fost alungati de la putere mai multi lideri arabi. S-a strigat de asemenea "Sarkozy, presedinte al bogatilor".

Imaginile difuzate de canalele de televiziune au motive să provoace neliniste, Nicolas Sarkozy a trebuit să se refugieze într-o cafenea, în timp ce fortele de ordine au încercat să calmeze multimea. S-a pus imediat problema dacă acesti militanti anti-Sarkozy erau doar separatisti basci, militanti pentru independentă sau dacă nu cumva printre ei se aflau si socialisti.

Seful statului francez i-a acuzat însă direct pe socialisti că întretin această atmosferă ostilă, incompatibilă cu democratia, ceea ce a pus paie peste foc. Mai precis, Nicolas Sarkozy l-a invitat pe François Hollande, candidatul socialist la prezidentiale să condamne aceste comportamente. Seful partidului de guvernământ, Jean-François Copé, consideră chiar că socialistii trebuie să-si prezinte scuzele în acest context. Lui François Hollande i se mai reprosează că ar preconiza, dacă va câstiga alegerile, o "epurare" a înaltilor functionari numiti de Nicolas Sarkozy în fruntea statului.

Iată deci cât de tare s-au încins spiritele în Franta în acest moment. Partidul Socialist a dat imediat replica si îl acuză pe Nicolas Sarkozy că se dă victimă si că a imaginat o strategie de diabolizare a socialistilor.

Merită amintită în acest context reactia centristului François Bayrou, care regretă tonul dur pe care l-a luat campania si declară că "aceasta nu trebuie să fie o luptă între doi cocosi".

Comentatorii avizati mai spun că intrarea oficială a lui Nicolas Sarkozy în campanie, pe 15 februarie si combativitatea de care dă dovadă, nu i-au ameliorat cota în sondaje. În turul al doilea, François Hollande este în continuare dat drept câstigator, cu o diferentă de 13 puncte în favoarea sa fată de Nicolas Sarkozy.