Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania electorală din Franţa loveşte în Schengen

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Agitaţia electorală din Franţa riscă să provoace unele turbulenţe şi în Europa şi mai ales la Bruxelles. Pentru că Franţa a cerut joi Uniunii Europene să includă printre regulile ei de funcţionare şi dreptul unei ţări de a-şi închide frontierele în caz de puternică presiune migratoare. Imposibil să nu vedem o legătură între această iniţiativă şi contextul electoral din Franţa.

Analizată în sine, această propunere le apare multor analişti ca legitimă, logică, normală. Când una dintre ţările membre ale zonei Schengen devine incapabilă să-şi controleze frontierele, fluxul migrator riscă să afecteze puternic şi ţările vecine.

După revoltele din lumea arabă, Franţa a reproşat de exemplu Italiei că primeşte un număr prea mare de imigranţi tunisieni, care nu aveau decât un scop, să ajungă cât mai repede în Franţa, unde se află deja o numeroasă comunitate tunisiană.

Acum, Franţa se plânge de laxismul Greciei şi consideră că Atena nu reuşeşte să controleze fluxul de imigranţi provenind din Turcia. Ministrul de Interne, Claude Guéant, a explicat toate aceste lucruri joi, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi, la Luxemburg.

În fiecare an, 400 de mii de imigranţi ilegali pătrund pe teritoriul celor 22 de state, care formează zona Schengen, a arătat demnitarul francez. Parisul cere deci Europei să se organizeze rapid, pentru a opri acest fenomen şi a contat până acum în acest sens pe sprijinul mai multor ţări, printre care Germania.

Cum spuneam, însă, contextul este delicat. Oare nu vin aceste presiuni ale Parisului în acest moment, întrucât Nicolas Sarkozy are nevoie de voturile Frontului Naţional, pentru a câştiga alegerile? Iată întrebarea care pluteşte în aer şi la Paris şi la Luxemburg.