Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania pentru parlamentarele franceze, deturnată de gelozia primei doamne

campania-parlamentarele-franceze-deturnata-gelozia-primei-doamne.jpg

Valérie Trierweiler şi Ségolène Royal (Foto: AFP/Patrick Kovarik)

În Franţa, afacerea legată de rivalitatea dintre fosta parteneră de viaţă a preşedintelui şi cea actuală continuă să facă valuri şi să stârnească reacţii politice. Iar asta într-un moment când François Hollande ar fi preferat ca mediile de informare să se concentreze mai degrabă pe politica sa economică şi pe miza legislativelor de duminică.

Dacă majoritatea francezilor nu-l regretă în acest moment pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, cu siguranţă însă că foarte mulţi o regretă pe fosta primă-doamnă a Franţei, Carla Bruni. O concluzie care se degajă din numeroasele reacţii pe care le publică în continuare ziarele în legătură cu ceea ce cotidianul Libération numea ieri “gafa” doamnei Valérie Trierweiler. Reamintim că ea a trimis pe Twitter un mesaj de sprijin politic pentru contra-candidatul lui Ségolène Royal în oraşul La Rochelle, unde fosta parteneră de viaţă a lui François Hollande se luptă pentru mandatul de deputat.

În Franţa li se cere prin tradiţie primelor doamne să păstreze o anumită rezervă politică. Şi în nici un caz să nu-l contrazică în public pe şeful statului. Or, iată că François Hollande se vede în aceste zile în situaţia de a fi un fel de ostatic mediatic în “războiul” dintre fosta şi actuala sa parteneră.

După cum notează un comentator al Agenţiei France Presse, Valérie Trierweiler, visa să reinventeze rolul de primă doamnă a ţării. Pentru moment, însă, acest vis este pus între paranteze, cel puţin până trece furtuna. O furtună amplificată extrem de mult şi de mediile de informare, într-o ţară în care prin tradiţie, persoana preşedintelui focalizează excesiv atenţia presei. S-ar putea spune că Franţa nu a ieşit încă dintr-o anumită tradiţie a curiozităţii morbide pentru tot ceea ce face şi ce spune suveranul, precum şi cei din intimitatea sa. Nu întâmplător, afacerea Trierweiler figurează joi pe prima pagină a tuturor cotidienelor şi a tuturor revistelor săptămânale. Nimeni nu-şi aminteşte, în Franţa, ca un prim-ministru să-i fi cerut vreodată vreunei prime doamne a Franţei să fie mai discretă, scrie Le Figaro, ziar de dreapta.

În cotidianul cu simpatii de stânga Libération doamna Ségolène Royal trece la ofensivă şi acordă un interviu în care denunţă "o operaţiune destinată să o dezonoreze din punct de vedere politic". Libération se arată critic şi cu François Hollande. Ziarul consideră că preşedintele nu ar fi trebuit să-şi exprime sprijinul, în contextul duelului electoral din oraşul La Rochelle, pentru fosta sa parteneră de viaţă şi mama celor patru copii ai săi, Ségolène Royale. Iată-l deci pe François Hollande criticat de presa de stânga, fapt aproape incredibil, când ne gândim la cât de mult l-a ajutat lumea mediatică pe preşedintele socialist pentru a-l înfrânge pe Nicolas Sarkozy la prezidenţiale.

Presa se mai amuză, lansând formule dintre cele mai… mediatice, de natură să atragă atenţia şi să provoace senzaţie. Afacerea Trierweiler este numită chiar de unii “Trierweilergate”. Cel mai des, ea este considerată o psiho-dramă politică sau un “vodevil”. Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, pare să jubileze că i s-a oferit această ocazie de a critica anturajul prezidenţial şi denunţă faptul că aceste “scene de menaj” iau ca ostatic alegerile legislative “într-un moment când zona euro este pe cale de a se prăbuşi, iar ţara noastră trebuie să ia decizii fundamentale”.