Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cancelariile occidentale sunt prudente în privinţa Egiptului

egipt-baricada-reuters-yannis-behrakis.png

Liderii occidentali reacţionează prudent la situaţia din Egipt (Foto : Reuters / Yannis Behrakis)

Momentul pentru o schimbare în Egipt "este acum", afirmă Catherine Ashton, Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Politică Externă, după discursul televizat al preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak. O declaraţie care nu este împărtăşită de toţi liderii occidentali.

După ce a fost aspru criticată pentru lipsa de reacţie în privinţa Tunisiei şi Egiptului, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton nu putea să aibă o mai bună ocazie decât intervenţia de joi seară a preşedintelui Mubarak, pentru a-şi lua revanşa. Reacţia ei a fost cât se poate de promptă şi de categorică : "Preşedintele Mubarak nu a deschis încă drumul pentru reforme mai rapide şi mai profunde", în condiţiile în care Mubarak a refuzat să îşi anunţe demisia.

"Vom acorda o atenţie specială răspunsului poporului egiptean în următoarele ore şi zile", a mai adăugat Catherine Ashton. "Momentul schimbării este acum", spune ea.

Din păcate, importanţa unei declaraţii europene nu este atât de mare precum cea a marilor cancelarii europene. Acestea, cu excepţia Marii Britanii, fostă metropolă, care s-a declarat pe faţă în favoarea Opoziţiei preferă să fie prudente. În ciuda delegării prerogativelor, preşedintele Mubarak rămâne în funcţie, iar vice-preşedintele Omar Suleiman a avertizat că "dacă dialogul naţional eşuează, există posibilitatea unei regretabile lovituri de stat". Afirmaţie ce îndeamnă la prudenţă.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, deşi a declarat că plecarea lui Mubarak este "inevitabilă" a ţinut să precizeze vag că Franţa va ajuta Egiptul pe calea spre democraţie.

Prudenţă şi la Washington, după situaţia jenantă provocată de afirmaţia de joi a şefului CIA, Leon Panetta, potrivit căreia Mubarak urma să demisioneze. Preşedintele Barack Obama şi-a temperat entuziasmul şi s-a limitat să declare : "Nu este clar dacă actuala conducere a realizat o tranziţie imediată, semnificativă sau suficientă". Timpul şi modul în care se va realiza tranziţia rămân incerte în Egipt, iar prudenţa rămâne pentru moment cel mai bun lucru.