Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când corectitudinea politică duce la abuz

În Marea Britanie, decizia unui Consiliu Local de a revoca adopţia temporară a unor copii, din cauza afilierii politice a părinţilor adoptivi a provocat o reacţie de indignare.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Ministrul Educaţiei, Michael Gove, membru al Partidului Conservator, a spus că decizia serviciilor sociale ale oraşului Rotherham din nord-estul Angliei este una de natură ideologică şi "de neapărat" şi a cerut declanşarea unei anchete. Însuși Consiliul Local Rotherham, controlat de Partidul Laburist a declanșat propria anchetă. Liderul Partidului Laburist, Ed Milliband, s-a distanțat de decizie, spunând că afilierea politică a părinților adoptivi nu trebuie să constituie un impediment în calea adopției.

Cotidianul Daily Telegraph a publicat sâmbătă, 24 noiembrie, un interviu cu părinții adoptivi, care au povestit că doi lucrători sociali ai Consiliului Rotherham le retrăseseră custodia temporară a trei copii adoptați, proveniți dintr-o țară membră a Uniunii Europene din estul continentului.

Lucrătorii sociali au invocat faptul că cei doi prinți adoptivi sunt membri ai Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), care are ca principal obiectiv ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Serviciile sociale și-au exprimat îngrijorarea cu privirea la opoziția UKIP la multiculturalism și imigrație și de aceea au ajuns la concluzia că plasamentul celor trei copii est-europeni (a căror țară de origine nu a fost dezvăluită, pentru nu permite identificarea lor) este nepotrivit în această familie.

Părinții adoptivi, un fost rezervist al marinei regale, care lucrează cu persoane cu dizabilități și o asistentă medicală pensionară, au declarat că cei trei copii s-au adaptat foarte bine și că îi numeau "tăticu" şi "mămica". Mai mult, cei doi au povestit că îi încurajaseră pe copii să le vorbească în limba lor maternă și le-au căutat o școală potrivită religiei lor.

 

Cine este UKIP?

 

UKIP este considerat un partid democratic, care în 2009 s-a situat pe locul doi în alegerile europene, cu 16,5% din voturi, obținând 13 mandate din totalul de 72 și devansând Partidul Laburist.

Partidul nu are reprezentare în Camera Comunelor, dat fiind scrutinul majoritar uninominal, dar într-un sondaj recent apărea cu 9% din intențiile de vot.

Decizia Consiliului Rotherham a fost considerată discriminatorie de majoritatea celor care s-au pronunțat public asupra ei. Ea survine la mai puțin de trei săptămâni după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că decizia de concediere de către un Consiliu Local a unui șofer de microbuz pentru persoane cu dizabilități în 2005, din cauza faptului că era membru al Partidului Național Britanic (BNP, cu vederi de extrema dreaptă) încălca dreptul la liberă asociere.

Și tot în luna noiembrie, o Curte din Marea Britanie declarase ilegală retrogradarea unui manager al unui trust locativ, pentru faptul că-și exprimase pe un forum Facebook închis opoziția față de legalizarea căsătoriilor homosexuale.

Recent, 118 deputați ai Partidului Conservator, de guvernământ, și-au anunțat intenția de a se opune adoptării proiectului de lege al Guvernului, prin care se dorește legalizarea căsătoriilor homosexuale. Iar Sinodul Bisericii Angliei a respins recent prin vot posibilitatea ca femeile să fie numite episcopi, este drept, prin votul unei singure Camere din trei, câte numără Sinodul, cea a laicilor şi doar prin faptul că au lipsit șase voturi pentru obținerea majorității de două treimi, necesare adoptării schimbării.

Toate acestea sunt semne că societatea britanică reacționează la ceea ce poate fi perceput ca abuzuri sau exagerări în sensul corectitudinii politice.

Cuplul de la Rotherham a fost descris ca un model pentru părinți adoptivi, care adoptă copii de aproape șapte ani. Aparenta persecutare a unor astfel de persoane exemplare pentru vederile lor politice nu este doar ilegală, ci poate genera o reacție de respingere într-o societate care a făcut pași enormi pe calea eliminării sau discriminării de orice fel.

Un prim test politic îl va constitui scrutinul parțial de joi pentru Camera Comunelor de la Rotherham, unde deputatul în funcție, Denis MacShane (fost ministru pentru Europa şi apropo, de origine poloneză), a fost nevoit să demisioneze, din cauza incorectitudinilor descoperite în deconturile sale parlamentare.

Este greu de crezut că Partidul Laburist va pierde mandatul de deputat–la alegerile generale din 2010, MacShane a obținut 44% din voturi–dar UKIP (6% în 2010) are șansa unei ascensiuni spectaculoase, care-i poate permite să depășească ambii candidați ai coaliției de guvernare (Conservatori și Liberal Democrați, fiecare cu 16% din voturi în 2010) și să demonstreze nemulțumirea electoratului față de corectitudinea politică devenită abuz.