Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Candidatura lui Barack Obama, întoarsă pe toate feţele

obama-barack-steagul-americii-spate-poza-reuters.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters)

Anunţul lui Barack Obama privind o nouă candidatură la alegerile prezidenţiale stârneşte reacţii în Statele Unite. Unii analişti consideră că acesta era cel mai bun moment pentru a-şi anunţa intrarea în cursa pentru un nou mandat.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Acum patru ani - scrie cotidianul Washington Post - Obama îşi construia candidatura pe noţiunea de speranţă. De astă dată există şi un palmares. Alegătorii îl vor judeca atât pentru realizari - reforma asigurărilor medicale şi cea a sistemului financiar sunt două exemple - cât şi pentru promisiunile pe care nu şi le-a respectat, printre care reforma imigaţiei şi închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo.

Această povară tradiţională a preşedintelui în exerciţiu este o ipostază care are însă şi avantaje. "Ai posibilitatea de a impune agenda, cu observaţia că de multe ori, cum s-a văzut în ultimele câteva luni, evenimentele internaţionale pot distrage atenţia, pot afecta planul de acţiune", avertizează analistul politic David Chalian.

Barack Obama se prezintă la judecata electorală într-un context foarte diferit de cel din 2008 şi mulţi analişti politici anticipează un finish mult mai strâns.

Cum reamintea un articol din Los Angeles Times, acum patru ani Obama fusese propulsat spre victorie de o economie în criză şi de erorile tactice ale rivalului său, reprezentant al unui partid în pierdere masivă de popularitate.

Acum, Partidul Republican se află în plin reviriment şi un studiu recent numea şapte state câştigate de Obama în 2008, dar care acum ar putea reveni contra-candidatului republican.

"Dacă prezidenţialele s-ar ţine astăzi, când rata şomajului rămâne ridicată, deficitul bugetar este în continuare enorm şi lungul război din Afganistan continuă, Obama probabil că ar pierde. Peste un an şi jumătate, dacă şomajul scade, deficitul este redus şi Orientul Mijlociu se linişteşte, are toate şansele să câştige", anticipează comentatorul Brit Hume.

 
New York, Radu Tudor