Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Canicula şi incendiile lovesc în economia Rusiei

incendii-rusia-poza-reuters-20100810130059.jpg

Incendiile încep să aibă efecte asupra economiei Rusiei (Foto : Reuters).

Agenţiile de specialitate avertizează că efectele economice ale incendiilor şi caniculei încep să se resimtă din ce în ce mai puternic. Bancherii şi traderii "au fost goniţi" de canicula şi incendiile dezastruoase, care au lovit Rusia, scrie agenţia Bloomberg.

În Rusia, incendiile au continuat să se extindă pe o rază de până la 135 de kilometri de Moscova, care rămâne acoperită de fumul toxic. Canicula şi incendiile au dus deja la o dublare a deceselor : autorităţile ruse au admis că în medie, şapte sute de oameni mor zilnic în "cea mai gravă catastrofă de acest fel din ultimii o mie de ani".

O ultimă victimă a fost un militar, care s-a luptat cu flăcările izbucnite în apropierea centrului nuclear Sarov, la cinci sute de kilometri de Moscova.

Materialele explozibile din aceasta fabrică de arme nucleare au fost evacuate încă de acum şase zile, pentru a se evita o catastrofă.

În acest context extrem de dificil pentru autorităţile ruse, secretarul de stat american, Hilary Clinton i-a promis sprijin ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, căruia i-a cerut, pe de altă parte, să susţină operaţiunea de retragere a familiilor personalului ambasadei americane la Moscova.

Între timp, agenţiile de specialitate avertizează că efectele economice ale incendiilor şi caniculei încep să se resimtă din ce în ce mai puternic.

Bancherii şi traderii "au fost goniţi" de canicula şi incendiile dezastruoase, care au lovit Rusia, scrie agenţia Bloomberg. Aceasta constată că piaţa obligaţiunilor a cunoscut o contracţie severă în ultimele zile, fiind deja în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, volumele tranzacţionate pe principalele burse se plasează la 60% din nivelurile normale pentru această perioadă a anului.

Băncile şi-au anulat şi ele rapoartele zilnice de analiză. JP Morgan Chase şi Alfa Bank s-au arătat preocupate de sănătatea salariaţilor, iar Deutsche Bank a trimis deja acasă mare parte din personal.

"Este imposibil să lucrezi în Moscova în acest moment. Mulţi traderi şi-au scurtat programul sau au luat concediu mai devreme decât planificaseră", a declarat directorul IFC Metropol.

Singurele care prosperă sunt companiile aeriene, deşi zborurile pe unele aeroporturi au fost suspendate, mai scrie Bloomberg. Numai luni, peste o sută de mii de oameni au părăsit Moscova pe calea aerului, un adevărat record, potrivit Agenţiei Federale a Transporturilor Aeriene.

Şi în weekend, peste o sută de mii de oameni au zburat din capitala Rusiei, cu 20% mai mult decât volumul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

 
Lea Berzuc, despre efectele economice ale incendiilor şi caniculei din Rusia.