Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"La capătul nopţii, un acord minim"

merkel-sarkozy-pressconf-23102011-reuters.jpg

"La capătul nopţii, un acord minim". REUTERS/Thierry Roge

Acest titlu de pe prima pagină a ziarului de după amiază LE MONDE este plin de încărcătoră metaforică. El trimite de altfel la titlul unui roman de Louis Ferdinand Céline: "Călătorie la capătul nopţii". Comentatorii francezi consideră deci că zona euro si Europa în general încă nu au iesit din tunel odată cu adoptarea acestui plan. O analiză de Matei Vişniec.

Pentru moment, spune editorialistul cotidianului LE MONDE, tot e bine că abcesul a fost spart. Iar o parte din acest abces pe care îl reprezintă datoria publică a Greciei a fost vidat, ceea ce înseamnă un lucru bun, atît Grecia cît si Europa răsuflă usurate.

Mai urmează acum ca acest plan să treacă un test, cel al pieţelor financiare. Dacă nici un vînt de panică nu începe să bată în zilele următoare în zona bursieră, înseamnă că planul este luat în serios, ca o bună teemlie pentru ceea ce mai este de făcut. Pentru că în materie de integrare economică si bugetară si de guvernantă economică unică lucrurile sunt abia schitate.

Pentru Nicolas Sarkozy, acest plan pe care l-a negociat cu mari dificultăti în ultimile opt zile este doar pe jumătate o victorie. Franta este confruntată în acest moment cu spectrul recesiunii pentru că previziunile în materie de crestere economică pentru anul viitor au fost revizuite în sens negativ. Chiar si bugetul va trebui regîndit în această perspectivă, ceea ce înseamnă că francezii asteaptă, sub formă de "cadou" de Crăciun, un nou plan de austeritate.

Pentru a-l pregăti, si pentru a-i pregăti sufleteste pe francezi în vederea acceptării a unor noi sacrificii, Nicolas Sarkozy va interveni la televiziune în seara aceasta. Un exercitiu de pedagogie pe tema crizei este asteptat deci în contextul în care ieri au fost publicate noi cifre proaste legate de somaj. 5 milioane de persoane sunt înscrise la ceea ce se numeste în Franta "polul muncii" (Le Pôle emploie).

Pentru moment Franţa se poate încă lăuda cu un atuu: nota maximă, trei de A, pe care i-o menţin agenţiile de rating, ceea ce nu înseamnă că finanţele franceze nu rămîn sub supraveghere.

Şeful statului francez a avut joi o convorbire telefonică  cu omologul său chinez Hu Jintao. China s-a oferit, s-ar părea, să participe la alimentarea Fondului european de stabilitate financiară de o mie de miliarde de euro. China deţine deja 500 de miliarde de dolari de datorii suverane europene, de unde şi interesul ei de a se implica şi mai mult în aşa-zisa "salvare" a zonei euro si a monedei unice.

Multi oameni politici si economisti consideră însă că ar fi o eroare implicarea Chinei în această bucătărie internă a Europei. "China întîi ne ajută si apoi ne cumpără" spun ecologiştii şi mulţi socialişti. Orice participare chineză la acest fond va fi un cal troian plasat în inima constructiei europene, iată o formulă care emană din tabăra stîngii.

"Sunt neliniştit la ideea că europenii s-ar putea duce cu mîna întinsă la chinezi" spune un deputat socialist, Michel Sapin, colaborator apropiat al lui François Hollande, viitorul principal adversar al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Discutiile în acest sens vor continua în orice caz si probabil că tema va fi abordată si la summitul G20 de pe 3 si 4 noiembrie de la Cannes.

De notat că atît China cît si Rusia salută deciziile luate la Bruxelles, dovadă că abcesul bugetar al Europei a devenit unul mondial.

Reactionînd joi la măsurile aprobate noaptea trecută, ministrul francez de externe Alain Juppé spune că trebuie mers mai departe si construită o euro-federatie. Din multe analize publicate de presa Hexagonului rezultă că francezii încep să se acomodeze cu această idee: că Europa va putea fi salvată doar devenind o federatie avînd însă ca motor conomic si de gestiune forta Germaniei.

Cotidianul LE FIGARO constată că datoria morală pe care o avea Germania după al doilea război mondial fată de Europa nu mai sunt de actualitate. De acum încolo, scrie editorialistul ziarului, Europa va trebui să tină cont mai mult de prioritătile Germaniei si mai ales de modelul german în materie de disciplină bugetară.  Adevăratul inspirator al Europei va fi deci, pe viitor, si tara care este prima sa economie - Germania.