Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cariera lui DSK, pe Apa Sâmbetei?

cariera-lui-dsk-apa-sambetei.jpg

Dominique Strauss-Kahn, în maşina Poliţiei din New York (Foto: Reuters/Allison Joyce)

Problemele cu justiţia americană i-au încurcat planurile de carieră lui Dominique Strauss-Kahn. Este sau nu terminată cariera politică a fostului director general al FMI, DSK, acuzat de agresiune sexuală?

De când a izbucnit scandalul, cele mai multe reacţii nu vin însă în legătură cu DSK-director general al FMI, ci cu DSK–lider socialist şi candidat la alegerile prezidenţiale franceze.

Peste 11 luni, în Franţa vor avea loc alegeri prezidenţiale, iar toate sondajele de opinie aratau că în cazul în care ar fi intrat în competiţie, Dominique Strauss-Kahn l-ar fi zdrobit pe actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy. Unele sondaje arătau că dacă ar fi avut loc o finală DSK-Sarkozy, scorul ar fi fost de 60 la 40.

În Partidul Socialist, cota lui DSK pentru a câştiga alegerile primare era cea mai înaltă.

 

Care sunt scenariile în cazul DSK?

 

În aceste condiţii, întrebarea care se pune este dacă e sau nu terminată cariera politică a lui Dominique Strauss-Kahn, chiar dacă este găsit în cele din urmă nevinovat. Sunt două posibilităţi. Una pesimistă. Procesul va fi lung şi va exista recurs. În aceste condiţii, planurile lui DSK pentru preşedinţia Franţei sunt date peste cap, mai ales că Partidul Socialist a afirmat că îşi menţine calendarul pentru alegerile primare. Dacă nu ajunge să îşi prezinte candidatura la preşedinţia franceză în 2012, este greu de crezut că o va face peste cinci ani, când va avea 67 de ani.

A doua variantă este optimistă: DSK este găsit nevinovat, reuşeşte să-şi prezinte candidatura chiar în afara primarelor din Partidul Socialist şi apărând în postura de victimă, ar putea câştiga cu succes, mai ales că 57% dintre francezi consideră că problemele sale sunt o înscenare.