Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa Albă întoarce spatele Pakistanului

casa-alba-intoarce-spatele-pakistanului.jpg

Casa Albă taie din ajutorul militar destinat Pakistanului.

Relaţii din ce în ce mai proaste între Statele Unite şi Pakistan. Washingtonul a decis să suspende o parte din ajutorul militar pentru Islamabad. Suma este importantă, aproximativ 800 de milioane de dolari, adică o treime din banii pe care Statele Unite îi varsă Pakistanului ca ajutor militar.

Secretarul general al Casei Albe, William Daley, este cel care a făcut anunţul, într-un interviu pentru canalul de televiziune ABC. Potrivit oficialului american, Washingtonul a fost deranjat de unele măsuri luate recent de Pakistan.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după raidul american din 2 mai, care a dus la uciderea lui Osama ben Laden. Pakistanul consideră că acest raid a însemnat o violare a suveranităţii sale teritoriale şi le-a cerut consilierilor militari americani să plece din ţară.

Washingtonul este deranjat şi de ineficienţa Pakistanului în lupta împotriva talibanilor. La sfârşitul săptămânii trecute, un schimb de replici acid a avut loc între Statele Unite şi Pakistan. Generalul Mike Mullen, unul dintre responsabilii de vârf ai armatei americane, a afirmat că Islamabadul nu este străin de moartea unui ziarist pakistanez, care scrisese despre legăturile dintre al-Qaida şi armata pakistaneză. Afirmaţiile generalului american au fost considerate imediat ca fiind "iresponsabile" de către ministerul pakistanez al Informaţiilor.

Întrebat câtă vreme vor suspenda Statele Unite o parte din ajutorul militar, secretarul general al Casei Albe a dat un răspuns ambiguu: "Cât timp vor dura aceste dificultăţi între SUA şi Pakistan".