Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Predoiu: Nu putem accepta stigmatizarea treptată a cetăţenilor români

catalin-predoiu-nu-putem-accepta-stigmatizarea-treptata-cetatenilor-romani.jpg

Cătălin Predoiu îi răspunde ministrului francez de Interne, pe tema infractorilor români din Franţa.

Într-o declaraţie pentru RFI România, ministrul Justiţiei reacţionează la declaraţiile făcute luni, 12 septembrie, de ministrul francez de Interne, Claude Gueant. "Nu putem accepta stigmatizarea treptată a cetăţenilor români", spune Cătălin Predoiu, care insistă pe cooperarea bună care există între România şi Franţa.

Între cele două ţări există un grup de lucru creat pe chestiunea minorilor, care a avut deja o reuniune. Alte probleme evocate de Claude Gueant ţin însă de partea franceză. Într-un interviu pentru Le Parisien, ministrul francez de Interne spune  de exemplu că "în următoarele săptămâni va fi instalat la Paris un magistrat român, care să se ocupe de repatrierea delincvenţilor minori".

Ministrul român al Justiţiei aminteşte însă că există o scrisoare a părţii române încă din "24 septembrie 2008, în care România s-a oferit să schimbe magistraţi de legătură la Bucureşti şi Paris. Aşteptam finalizarea procedurilor la nivelul ministerului francez de resort".

Tot în legătură cu repatrierea minorilor neînsoţiţi, ministrul român spune că România a adoptat legislaţia necesară, dar că Franţa încă nu, decizia Parlamentului francez fiind invalidată de Consiliul Constituţional: "S-a considerat că decizia de repatriere emisă de procuror şi nesupusă vreunei cenzuri de atac sau căi de atac ar reprezenta o expulzare mascată".

Ca urmare, ministrul român al Justiţiei crede că se impune strângerea conlucrării în grupul de lucru româno-francez, pentru că uneori statisticile româneşti nu corespund cu cele franceze.

"În vară, partea franceză ne-a comunicat o cifră de  patru - cinci mii de minori neînsoţiţi, fără să indice sursa, în timp ce noi constatăm în urma verificărilor că autorităţile române au primit 40 de cereri de repatriere şi pe de altă parte, din datele provenite de la notariate, constatăm că minorii au ieşit din ţara însoţiţi, fie de titularul dreptului de însoţire, fie de un împuternicit legal. Faţă de această situaţie se impune strângerea conclucrării în Grupul de Lucru româno-francez", conchide Cătălin Predoiu.