Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Predoiu: Suntem complet îndreptăţiţi să intrăm în Schengen

portile-schengen.jpg

La porţile Schengen

În aşteptarea raportului din februarie pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, recent, o echipă a Comisiei Europene s-a aflat în misiune în România timp de o săptămână. Este o vizită mai lungă: de obicei, ea ar dura circa trei zile. La RFI, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, arată că Ministerul pe care îl conduce este în grafic cu programul legislativ, o miză importantă pentru aderarea la Spaţiul Schengen, din perspectiva Finlandei, dar şi a Olandei. Conjunctura politică de la Haga, arată ministrul, este explicaţia încăpăţânării acesteia de a ţine România şi Bulgaria în afara Schengen.

Misiunea prelungită a Comisiei Europene ar putea fi şi mai lungă

  • Eu aş recomanda să fie chiar mai lungă această misiune, le-am şi sugerat membrilor Comisiei trimise de la Bruxelles să aibă întâlniri şi la nivelul Parlamentului, pentru că foarte multe obiective din Mecanismul de Cooperare şi Verificare MCV ţin şi de Parlament şi e normal să se discute şi cu Parlamentul.

  • Se studiază această propunere pe care Ministerul a făcut-o în dialogul bilateral şi probabil că va fi un răspuns pozitiv. De altfel, în trecut au mai fost contacte la Parlament, e adevărat, nu foarte fructuoase. Dar important este să continuăm acest dialog.

  • În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, suntem în grafic cu programul nostru legislativ, celelalte instituţii au avut întâlniri bilaterale – CSM, ÎCCJ, Agenţia Naţională de Integritate, Ministerul Public şamd.

Raportul MCV intermediar din februarie, mai important decât cele de până acum

  • Va fi mai important pentru că, în vară, urmează un raport care va avea şi o componentă de evaluare pe toţi cei cinci ani de zile, va fi important şi din perspectiva unor mize externe. Finlanda a făcut referire expresă la raportul MCV din februarie ca un argument care ar putea conduce la schimbarea poziţiei în dosarul Schengen, nu mai vorbim de Olanda, a cărei poziţie este deja arhicunoscută...

  • Deci, eu sper ca, până la raportul din februarie, instituţiile care mai sunt în urmă cu agenda să accelereze. Nu vreau să spun mai mult.

  • Mai devreme, mai târziu, într-o etapă, în două etape, Schengen va veni. Diplomaţia noastră lucrează în acest sens. Cred că, până la urmă, toate statele europene, chiar şi cele care mai refuză au înţeles că de fapt suntem complet îndreptăţiţi să intrăm acolo şi, mai presus de toate, cred că au înţeles că ar fi un aport pozitiv al României la Spaţiul Schengen.

Conjunctura imposibilă din politica internă a Olandei

Chiar dacă, formal, Olanda nu pare că a înţeles acest lucru, ministrul, care a discutat direct cu oficialii olandezi, şi on the record şi off the record, subliniază că Haga prezintă „o conjunctură politică internă de-a dreptul imposibilă în acest moment”.

  • Că este unfair ca România să plătească pentru această conjunctură politică internă este altă discuţie... Aşteptăm să se ridice nivelul de înţelegere în abordarea acestei probleme.

  • În orice caz, spre aderare sunt demersuri care nu se văd, demersuri despre care nu se poate vorbi neapărat, la radio sau la televizor, care nu comportă discuţii publice, tocmai pentru a le asigura o anumită eficienţă. Vă asigur că se lucrează destul de intens.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în dialog cu Luca Niculescu despre aderarea la Spaţiul Schengen şi raportul MCV