Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Catherine Ashton ia pulsul Orientului Mijlociu

După ce a vizitat luni Tunisia, aşa cum era prevăzut de mai multă vreme, încă dinaintea căderii regimului Ben Ali, Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene efectuează începând de marţi, 15 februarie, un turneu în Orientul Apropiat şi Mijlociu.

Israelul şi teritoriile palestiniene sunt principalele destinaţii ale Înaltei Reprezentante pentru Politică Externă. Întâlniri cu actorii-cheie ai procesului de pace figurează pe agenda întâlnirilor programate marţi.

De partea israeliană, Catherine Ashton îi va întâlni pe premierul Benjamin Netanyahu şi pe ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, iar din tabăra palestiniană, şefa diplomaţiei europene va dialoga cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas şi cu premierul Salam Fayyad, demisionar, dar însărcinat de preşedintele Abbas să formeze un nou Cabinet.

Într-un alt comunicat făcut public de serviciile diplomatice se spune că Lady Ashton se va duce apoi în Liban şi în Iordania, pentru a-i întâlni pe preşedintele Michel Suleiman, respectiv pe regele Abdullah.

Aceste două vizite ar putea totuşi să fie anulate în ultima clipă, precizează surse de la Bruxelles, citate de agenţiile de presă.

Deplasările care figurează pe agenda şefei diplomaţiei europene survin într-un moment în care regiunea vizitată este bulversată de o serie de revolte populare, în particular în Tunisia şi Egipt. Situaţii de criză în faţa cărora Catherine Ashton a fost acuzată uneori că nu a reacţionat cu destulă promptitudine.