Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catherine Ashton încurajează Republica Moldova

ashton-catherine-poza-reuters-inalt-reprezentant-al-ue-politica-externa.jpg

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton (Foto : Reuters)

Vice-preşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a vizitat joi seară, pentru câteva ore, Republica Moldova. Ea s-a întâlnit, separat, cu liderii celor trei partide din coaliţia majoritară de la Chişinău, nu însă şi cu Opoziţia comunistă.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Catherine Ashton a declarat că vizita sa la Chişinău are drept scop "aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi UE".

Ea s-a întâlnit cu liderii celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia majoritară de la Chişinău, cu care a discutat despre dinamizarea relaţiilor, dar şi despre probleme de politică externă şi de securitate, inclusiv despre conflictul transnistrean.

După întrevederea cu premierul Vlad Filat, Catherine Ashton s-a arătat surprinsă de ceea ce ea a numit "realizări ale Guvernului, într-o perioadă atât de scurtă".

Demnitarul european a spus că acordul de asociere cu UE, pe care îl negociază în prezent Republica Moldova cu oficialităţile europene "ne va aduce şi mai aproape unii de alţii, prin asocierea politică şi prin integrarea economică".

La rândul său, premierul Vlad Filat a reiterat că obiectivul principal al Republicii Moldova este integrarea europeană. "Republica Moldova este ţară europeană, iar cetăţenii ei sunt europeni. Este timpul ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de tot ccea ce înseamnă valori europene", a subliniat premierul Filat.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate ar fi urmat să se întâlnească şi cu liderul Opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin, întrevedere amânată însă în ultimul moment.