Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Caucazul rus, eternul butoi cu pulbere

Atentatul comis, luni, pe aeroportul internaţional Domodedovo din Rusia se înscrie într-o serie mai lungă şi care ne reaminteşte că multe probleme nu sunt rezolvate acolo unde duc toate firele acestor atacuri, în Caucazul rus. Atentatele au devenit adevărate tragedii naţionale în Rusia şi nu există nici o garanţie că drama intervenită luni pe aeroportul moscovit va fi şi ultima.

După cum arată un editorialist în ziarul Libération, autorităţile din Rusia şi mişcările insurecţionale din Caucaz au intrat într-un angrenaj de violenţe parcă fără sfîrşit: operaţiunile armatei ruse, care sunt şi ele brutale şi sîngeroase, au provocat un ciclu de răzbunări care la rîndul lor îi fac pe ruşi să fie şi mai duri în Cecenia sau în alte regiuni sensibile.

O emblemă acestor violenţe care se ţin lanţ sunt aşa-numitele văduve negre, femei musulmane, fiice sau soţii ale combatanţilor ucişi în luptă, executaţi sau torturaţi, fiice şi soţii deci care se angajează şi ele în conflict şi în acţiuni teroriste.

 În 1999 Vladimir Putin a pronunţat o frază rămasă oarecum celebră: "îi vom lichida pe terorişti pînă şi în closete". Între timp s-au produs noi atentate sângeroase la Moscova sau în Rusia, iar Caucazul nu este încă pacificat. Să ne amintim de teribila dramă din 1995 cînd 129 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui atac comis într-un spital, la Budenovsk, sau de tragedia din 2002 cînd au murit 120 de oameni în urma unui atac comis într-un teatru din Moscova.

Teroriştii din Caucaz reuşesc, din nou, să transmită un mesaj Moscovei, şi anume să o avertizez că pot în continuare lovi chiar în inima Federaţiei Ruse. Momentul nu este nici el ales la întâmplare, întrucît Rusia intră într-o perioadă electorală : anul acesta au loc alegeri legislative şi anul viitor alegeri prezidenţiale. La toate acestea ar mai fi de adăugat şi faptul că Rusia pregăteşte Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, ori, iată, terorismul islamist radical ţine într-un fel să arate lumii că s-ar putea să existe probleme de securitate la acest eveniment sportiv internaţioanal.

Numeroşi experţi, cunoscători ai Rusiei şi ai spaţiului geopolitic ex-sovietic, afirmă că politica Moscovei nu ţine de fapt seama de cauzele profunde ale instabilităţii din Caucaz. Kremlinul are o viziune pe termen scurt a acestor probleme, rezolvate uneori prin declaraţii rapide cum ar fi cea prin care “s-a decis de sus” că războiul din Cecenia este de fapt încheiat. În realitate însă terorismul a iradiat din această republică şi s-a extins în republici precum Inguşeţia sau Daghestan.

Chiar şi politologi ruşi sunt extrem de critici faţă de politica Moscovei şi spun, cum e cazul cu Serghei Markov, că rădăcinile răului nu vor fi extirpate numai cu forţa, ci şi prin ameliorarea condiţiilor de viaţă în respectiva regiune. Din 1994, când a izbucnit primul război în Cecenia, Rusia şi Caucazul au intrat într-o logică de violenţă si de ură care nu poate anunţa în nici un caz ceva bun la orizont.