Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul DSK sau despre moralitatea vieţii politice

cazul-dsk-moralitatea-vietii-politice.jpg

Jurnalişti în aşteptarea lui DSK. REUTERS/Mike Segar

 În Franţa afacere DSK a provocat un seism politic dar şi mediatic fără precedent, precum şi o dezbatere binevenită privind moralitatea vieţii politice. Oare această cultură franceză, prin care liderilor politici li se tolerează cam totul în materie de sex, nu ar trebui regândită? se întreabă numeroşi comentatori.

Un nou episod plin de suspans al foiletonului DSK s-a derulat în ultimele 48 de ore, Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional este inculpat în mod oficial pentru viol, în acelaşi timp el este eliberat pe cauţiune dar sub o supraveghere drastică.

Principalele cotidiene precum şi revistele săptămânale franceze au trebuit pur şi simplu să-şi mărească tirajele pentru a face faţă cumpărătorilor. Cotidianul de după-amiază Le Monde, de exemplu, şi-a mărit cu 55 la sută vânzările pe 17 mai, iar site-ul său internet a înregistrat un număr dublu de vizite, peste 3 milioane 5 sute de mii.

Principalele canale de televiziune care au transmis în direct emisiuni şi dezbateri despre DSK au înregistrat şi ele un număr de telespectatori record, mult mai mare decât atunci când a fost lichidat Osama Ben Laden, ne informează Agenţia France Presse. Şi pe plan internaţional se poate constata aceeaşi febrilitate mediatică în jurul acestui caz, devenit principalul tiltu, zile la rând, pe primele pagini ale unui număr impresionant de cotidiene şi reviste.

"Trăim parcă într-un film american", scrie directorul revistei "Courrier International" în ultimul număr, dedicat de fapt ecourilor internaţionale ale acestei afaceri. Şi tot el explică de ce ea are o astfel de rezonanţă: pentru că rareori în istoria democraţiilor o personalitate aflată atât de sus s-a trezit doar în câteva minute atât de jos.

"DSK este un Icar de neiertat" scrie în editorialul său directorul revistei L'EXPRESS, Christophe Barbier. În căderea sa, însă, DSK a împroşcat cu noroi atât edificiul Partidului Socialist cât şi Franţa, şi din cauza aceasta, mai spune comentatorul francez, "Dominique Strass-Kahn nu trebuie iertat. Şi pentru binele public, nu trebuie nici uitat."

Directorul revistei Le Point pune în evidenţă acest raport paradoxal dintre cultural politică franceză şi cea americană: în Statele Unite nu este indecent să-ţi arăţi bogăţia, să frecventezi restaurante foarte scumpe sau să-ţi permiţi vacanţe de lux. În schimb cea mai mică infidelitate conjugală poate compromite cariera unui om politic.

Francezii, dimpotrivă, s-au indignat când l-au văzut, acum patru ani, pe preşedintele Nicolas Sarkozy că şi-a sărbătorit victoria la prezidenţiale într-un faimos şi scump restaurant de pe Champs-Elysées, şi l-au criticat când şi-a petrecut câteva zile de vacanţă pe iahtul unui prieten milionar.

În schimb, absolut nimeni nu comentează nimic în legătură cu viaţa personală, chiar dacă este plină de divorţuri, de infidelităţi conjugale şi de excese erotice, ale oamenilor politici? Să fie normală atitudinea americană? Să fie normală cea franceză? Sau poate au cele două ţări să înveţe câte ceva una de la alta? Răspunsul, cum se spune în lumea filmului, în episodul următor.