Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul lui Dominique Strauss-Kahn, tranşat luni

strauss-kahn-dominique-reuters-tobias-schwarz-files.jpg

Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters/Tobias Schwarz/Files)

Audierea directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost amânată pentru ziua de luni, pentru a permite Poliţiei să caute probe suplimentare. Având un aer obosit, el a părăsit clădirea comisariatului din Harlem, unde s-a aflat timp de circa 30 de ore, după ce a fost reţinut sâmbătă pentru presupuse agresiuni sexuale.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Autorităţile judiciare newyorkeze au declarat iniţial că Dominique Strauss-Kahn va fi tratat ca oricare alt suspect prezentat judecătorului pentru a fi inculpat formal. S-a văzut însă în decursul zilei de duminică faptul că lucrurile nu stau chiar aşa, inculparea, iniţial programată pentru miezul zilei fiind amânată în repetate rânduri.

Politicianul francez a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică într-un post de Poliţie din Harlem, cazul său fiind preluat de avocatul Benjamin Brafman, figură proeminentă a baroului local, specializat în celebrităţi aflate la ananghie.

De precizat că Dominique Strauss-Kahn nu era până la evenimentele dramatice de sâmbătă o celebritate pe meleaguri americane, fiind cunoscut mai mult în cercuri financiare, deşi adulterul comis în 2008 cu o subalternă de la Fondul Monetar Internaţional i-a adus o nedorită notorietate şi ea limitată într-o cultură săturată de scandaluri intens mediatizate.

Din acest motiv, subiectul Dominique Strauss-Kahn a fost consemnat pe pagina întâi a marilor cotidiene, dar a ocupat un loc mai discret în meniul jurnalelor televizate, dominat ca de obicei de teme de interes naţional.

Postul de televiziune local NY1 a plasat reporteri în faţa hotelului Sofitel de pe strada 44 (locul faptei), dar textul şi imaginile nu s-au schimbat aproape deloc pe parcursul zilei.

"Cred că trebuie să aşteptăm toate faptele înainte de a condamna o persoană cu o astfel de carieră", declara cu mare bun simţ un taximetrist care pretindea că l-a avut pasager în câteva rânduri pe Dominique Strauss-Kahn.

 
New York, Radu Tudor