Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazuri similare - rezolvări diferite: senatorul Iulian Urban - deputatul Werner Königshofer

werner-konigshofer.jpg

Werner Königshofer

Austriacul Werner Königshofer a fost dat afară din Partidul Liberal Austriac (FPÖ) pentru aserţiuni mai puţin belicoase decît senatorul Iulian Urban (PDL) lagate de atentatele din Oslo. Cei doi politicieni s-au remarcat şi în trecut prin declaraţii şi articole cu iz naţionalist şi simpatii pentru idei politice radicale.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Partidul (aşa-zis) Liberal Austriac (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ - nu partid al „libertăţii“ cum deseori se traduce numele organizaţiei care foloseşte în titulatură sinonimul neaoş german „freiheitlich“ în locul neologismului „liberal“) l-a exclus pe deputatul Werner Königshofer din rîndurile formaţiunii. Deputatul în Adunarea Naţională Austriacă (parlamentul federal de la Viena) Königshofer a declanşat un veritabil scandal în urma unor aserţiuni postate pe internet după atentatul comis de extremistul fundamentalist creştin din Norvegia, Anders Behring Breivik.

Astfel, Königshofer a postat pe Facebook o însemnare aplaudată imediat de către susţinătorii şi simpatizanţii săi. Königshofer a sugerat existenţa unei relaţii directe între „pericolul islamist“ şi atentatele din Norvegia, afirmînd că islamiştii ar fi dat „în Europa de o mie de ori mai multe lovituri“ decît cel săvîrşit la Oslo.

Bagatelizarea atentatului de către Königshofer a stîrnit un val de proteste în Austria. Mai ales că parlamentarul ultraconservator a mai făcut o paralelă între terorism şi legislaţia care reglementează avorturile în Austria. Königshofer este un cunoscut adversar al liberalizării întreruperii sarcinilor, ceea ce în trecut fusese salutat de anumite cercuri clericale.

"În faţa întîmplărilor groaznice din Norvegia“, scria textual Königshofer (în vîrstă de 58 de ani), „ar trebui, în întreaga Europă, să reflectăm mai adînc asupra valorii vieţii umane. Ar trebui să reflectăm şi asupra faptului că anual în Europa sunt ucişi în pîntecele mamelor lor milioane de copii nenăscuţi.“

Prima reacţie a lui Königshofer după atentate a fost postată deja duminica trecută pe site-ul său personal. Acolo el scria că acţiunea de la Oslo s-ar „instrumentaliza politic“ de anumite forţe pentru a declanşa o campanie contra mişcărilor de dreapta.

Nu este prima deraiere a lui Werner Königshofer. În anii trecuţi au fost înaintate justiţiei mai multe plîngeri penale contra deputatului. Potrivit ziarului vienez „Die Presse“ Königshofer a fost suspectat că ar fi furnizat site-ului neonazist „Alpen-Donau.info“ anumite informaţii.

În anii 1970 el fusese membru al unei asociaţii studenţeşti naţionaliste, în 1971 membru al Partidului Naţional-Democrat din Austria (NDP - o formaţiune neonazistă), iar în 1987 se înscrie în Partidul (aşa-zis) Liberal (FPÖ), al cărui conducător devenise cu un an înainte, controversatul Jörg Haider (1950-2008). Participarea la guvernare a partidului lui Haider, în anul 2000, alături de creştin-democraţii din Partidul Popular Austriac (ÖVP) a declanşat sancţiuni politice din partea ţărilor Uniunii Europene.

În momentul de faţă Partidul FPÖ, prezidat de Heinz Christian Strache, încearcă să să-şi îmbunătăţească imaginea şifonată, pregătindu-se să participe în viitorul apropiat din nou la o coaliţie guvernamentală. Astfel se explică şi reacţia rapidă a lui Strache care l-a exclus pe Königshofer, după ce în urmă cu 2 zile, vicepreşedintele formaţiunii, Norbert Hofer, a încercat să-l mai apere într-un interviu acordat televiziunii ORF 2.

Aserţiuni inacceptabile, comparativ cu cele ale lui Königshofer mult mai incendiare, au fost lansate în aceste zile şi de senatorul român, Iulian Urban (PDL). Acesta a suţinut, între altele, că "actualii lideri care conduc în UE" sunt vinovaţi de atentatele de la Oslo şi nu Anders Breivik.

Totodată el susţinea că "multiculturalismul ne-a fost băgat pe gît forţat şi în doză mare", iar acum "unii nebuni reacţionează violent". Diferenţa între aceste două cazuri constă în faptul că pînă şi partidul FPÖ, considerat în Europa drept radical de dreapta, nu a tolerat ieşirile unui membru al său, pe cînd în România părerile lui Urban sunt relativizate de către colegii săi de partid. 

 
Cazuri similare - rezolvări diferite: senatorul Iulian Urban - deputatul Werner Königshofer