Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ar putea câştiga Rusia de pe urma crizei datoriilor europene

dmitri-medvedev-foto-reuters.jpg

Dmitri Medvedev. Foto: Reuters

La summitul G20 care tocmai s-a încheiat, a participat şi şeful statului rus, Dmitri Medvedev. Motivul: criza din Europa pune Moscova pe jar. Kremlinul urmăreşte cu mare atenţie evoluţia situaţiei europene din două motive simple: problemele economice ale europenilor riscă să se resfrângă şi asupra Rusiei, pe de-o parte, iar pe de altă parte, Moscova speră să profite de pe urma crizei pentru a obţine noi pârghii de influenţă politică în Europa şi nu numai, potrivit unei analize a agenţiei Stratfor.

Lea Berzuc:

Că Rusia e direct interesată de soarta Europei, o arată chiar agenda oficialilor de la Kremlin: numai luna aceasta, după participarea la summitul G20, preşedintele Dmitri Medvedev are programate vizite în Germania, Italia şi Grecia. Motivul principal: îngrijorarea Moscovei că o nouă recesiune în Europa va antrena o scădere a economiei ruse, care depinde şi de pieţele de desfacere din ţările europene şi care conta pe investitorii europeni. În consecinţă, Kremlinul se pregăteşte să revizuiască în scădere creşterea economică pe anul în curs şi să renunţe la o parte din proiectele de privatizare a unor companii ruse.

Dar Rusia are şi de câştigat de pe urma crizei, cred analiştii de la Stratfor. În primul rând politic, pentru că Moscova poate acum să-şi îmbunătăţească imaginea şi să-şi sporească influenţa în Europa după ce va poza într-un prieten dispus să contribuie financiar la ieşirea Europei din criză. Acest plan are şanse de reuşită pe lângă ţări precum Germania, care priveşte cu ochi buni promisiunile Rusiei de a susţine financiar mecanismul de salvare a Zonei Euro.

De unde bani?

Analiştii Stratfor spun că Rusia nu duce lipsă de resurse financiare: oficial, rezervele valutare ale ţării se ridică la 580 de miliarde de dolari, ceea ce ar permite Kremlinului să contribuie fără riscuri la mecanismul de salvare a Zonei Euro prin achiziţionarea de obligaţiuni. În al doilea rând, Rusia va câştiga şi economic şi, în acest scop, ia în calcul cumpărarea unor active europene care se vând acum ieftin din cauza crizei. Kremlinul a vizat deja bănci şi companii energetice, dar e tentat şi de activele strategice ale unor porturi şi aeroporturi europene.

Chiar dacă cele mai multe dintre aceste afaceri se află încă în stadiu de evaluare sau negocieri, Kremlinul se gândeşte deja cum le-ar putea folosi pe viitor: el nu doreşte active care să ofere Rusiei cel mai mare profit financiar, ci active care să-i asigure o importantă pârghie de influenţă în Europa Centrală şi de Est. Tot economic, Kremlinul speră să câştige atrăgând companii europene în Rusia şi oferindu-le o serie de oportunităţi. Domeniile vizate: transporturi, telecomunicaţii, energie. Stratfor dă şi un exemplu: negocierile Rusiei cu Nokia, companie care ar putea prelua controlul şi monopolul asupra sectorului telecomunicaţiilor din Rusia care, în schimb, s-ar putea moderniza.

În concluzie, analiştii Stratfor spun că Rusia a pus la punct o strategie extrem de inteligentă pentru a se pune la adăpost de consecinţele nefaste ale crizei europene şi, mai mult, pentru a profita de pe urma acesteia. Atunci când criza din Europa se va termina, va deveni clar ce au făcut ruşii în timp ce europenii au fost prea distraţi sau abătuţi pentru a observa ceva suspect, conchid experţii Stratfor.