Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE avertizează, Guvernul se face că plouă

ponta.jpg

Victor Ponta (sursa: reuters.com)

Guvernul minimalizează importanţa atenţionărilor CE și afirmă că atenţionările transmise Guvernului român de CE reprezintă doar "o abordare generală" a Comisiei privind implementarea Planului de absorbţie a fondurilor UE, scrie Mediafax. Conform agenției de știri, Executivul l-a trimis pe ministrul Leonard Orban la Bruxelles pentru ca România să fie cât mai puţin afectată.

Într-un comunicat în care încearcă să minimalizeze importanţa observaţiilor transmise de către reprezentanţii Comisiei Europene (CE), Guvernul arată că informaţiile din presă nu sunt decât "nişte informaţii uzuale" cu privire la contactele diplomatice curente pe care Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană le are cu factorii responsabili din cadrul Comisiei Europene.

"Este regretabil că anumiţi funcţionari au transmis public aceste informaţii cu caracter tehnic, informaţii care fac parte din categoria secretului de serviciu şi care pot dăuna imaginii României, ele neavând caracter de decizie", arată Guvernul.

"Aşa cum Ministerul Afacerilor Europene a anunţat deja, în mod transparent, în acest moment există o misiune de audit în desfăşurare, iar eventualele măsuri vor fi anunţate public, la sfârşitul acestei acţiuni. Totodată, reamintim că premierul Victor Ponta împreună cu ministrul Leonard Orban au anunţat încă din luna iunie faptul că există un pericol mare de suspendare a unor Axe din cadrul Programelor operaţionale, din cauza neregulilor descoperite de reprezentanţii Comisiei Europene în activitatea fostei guvernări", precizează Guvernul.

Executivul mai arată că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, se află în aceste zile la Bruxelles, "tocmai în ideea în care se fac eforturi deosebite pentru ca România să fie cât mai puţin afectată în acest domeniu", iar proiectele "să meargă înainte pe cât posibil".

Reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri pentru creşterea absorbţiei de fonduri europene a eşuat, că autorităţile de execuţie refuză asistenţa instituţiilor financiare şi că administraţia e "paralizată" în actualul context naţional.