Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE: Bulgaria, îndemnată să facă o reformă profundă

Raportul interimar al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria arată că Sofia s-a angajat să adopte un plan concret în ceea ce priveşte reforma în justiţie.

În materie de reforme judiciare, Bulgaria a operat de asemenea modificări importante la legislaţia privind justiţia

Aceste modificări constituie baza juridică ce permite o mai bună gestionare de către Consiliul Superior al Magistraturii a problemelor privind aparatul judiciar.

În materie de luptă împotriva corupţiei şi crimă organizată, Bulgaria a decis să înfiinţeze două instituţii specializate, un tribunal şi un parchet, care să lupte cu criminalitatea organizată.

În ceea ce priveşte reforma structurală a sistemului vamal, Sofia  are în plan un ambiţios proiect de luptă împotriva corupţiei frontaliere.

Bulgaria a adoptat de asemenea importante modificări legislative ce vizează conflictul de interese.

Pentru a menţine însă ritmul reformelor, raportul propune Bulgariei să continue să pună accentul pe reformarea în profunzime a sistemului judiciar şi a poliţiei.

De asemenea, Bulgaria trebuie să se concentreze pe adoptarea unor legi eficiente în ceea ce priveste verificarea şi confiscarea averilor şi conflictul de interese.