Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE face apel la solidaritate în problema refugiaţilor

imigranti.jpg

Imigranţi tunisieni la sosire în Lampedusa. REUTERS/Alessandro Bianchi

Uniunea Europeană e pe cale să se confrunte cu o nou criză: cea a refugiaţilor din Africa de Nord. Comisarul european pentru imigraţie, Cecilia Malmstrom, a făcut apel către statele europene să arate solidarite în practică şi nu doar în vorbe  în timp ce tensiunile pe tema refugiaţilor  cresc între Franţa şi Italia.

Comisarul european pentru imigraţie, Cecilia Malmstrom, a explicat că în prezent cîteva mii de persoane din Tunisia şi Libia au nevoie urgentă  de protecţie internaţională. Prin urmare, oficialul european a cerut statelor membre să se implice în primirea unei părţi a acestor refugiaţi în Uniunea Europeană. Pînă acum doar cîteva ţări şi-au oferit sprijinul. Printre acestea Suedia care s-a arătat dispusă să primească aproximativ cîteva sute de refugiaţi.

În acest context, Cecilia Malmstrom a arătat că aşteaptă solidaritate în practică şi din partea celorlalte state europene.

"Toată Uniunea Europeană susţine decizia privind zona de interdicţie aeriană din Libia şi speră să plece colonelul Gaddafi dar între timp vor fi refugiaţi iar aceşti oameni au nevoie de ajutor şi sper că statele membre vor răspunde apelulul nostru. Totodată, sper că vor găsi o soluţie privind programul european de relocare a refugiaţilor. Este un pic dificil pentru mine să le explic refugiaţilor din Libia şi Tunisia “ne pare rău, nu vă putem ajuta pentru că nu ne-am pus de acord cine să pună în aplicare aceste măsuri”.

În acest timp, Uniunea Europeană se vede nevoită să rezolve rapid şi problema imigranţilor sosiţi în Italia. În Lampedusa ajung zilnic aproape 200 de persoane care părăsesc Africa de Nord din cauza revoltelor izbucnite în zonă. Imigranţii iau apoi trenul spre Ventimiglia de unde speră să se poate îndrepta spre Franţa – acolo unde mulţi dintre ei au rude sau prieteni. Potrivit presei din peninsulă, Franţa şi-a intensificat însă în ultima perioadă  controalele la frontiera cu Italia ceea ce face ca mulţi dintre aceşti imigranţi găsiţi fără documente să fie trimişi înapoi în Ventimiglia.

După ce ministrul italian de externe a acuzat Parisul de lipsă de solidaritate în această problemă acum şi comisarul pentru imigraţie a atras atenţia că Fraţa nu poate retrimite aceşti imigranţi în Italia

"Ei bine acolo nu sunt graniţe prin urmare ei nu pot...adică Shengen este acolo şi nu este permis să faci controale la frontiere pentru că este Schengen şi se poate recurge la această măsură doar dacă vorbim despre o ameninţare seriaosă la adresa securităţii publice iar deocamdată nu este vorba despre aşa ceva. Prin urmare răspunsul este în principiu NU".

Nici autorităţile italiene nu au scăpat vineri de mustrările comisarului pentru imigraţie. Cecilia Malmstrom a explicat că Italia dispune de fonduri pentru a se ocupa de problema imigranţilor, aceşti bani nu au fost deocamdată cheltuiţi iar în momentul în care autorităţile vor epuiza fondurile, Comisia Europeană va trimite noi ajutoare Italiei.

Pe de altă parte, premierul Silvio Berlusconi vorbea vineri despre posibilitatea ca autorităţile italiene să ofere permise temporare imigranţilor care şi-au exprimat dorinţa de a merge la prieteni şi rude în Franţa, Germania sau alte state europene.

Pe baza acestor permise, aceşti imigranţi ar avea posibilitatea de a circula liber în spaţiul Uniunii Europene, a avertizat premierul italian în timp ce ministrul său de interne a explicat că prin aceste declaraţii şeful guvernului de la Roma doreşte să pună presiune pe Uniunea Europeană.

De altfel, Italia a reproşat de mai multe ori Uniunii lipsa de implicare în acestă problemă.