Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE : Ford trebuie sa returneze 27 de milioane de euro

Guvernul Romaniei trebuie sa recupereze 27 de milioane de euro, intrucat contractul de privatizare a Automobile Craiova cu firma Ford prevede ajutoare de stat neautorizate de Bruxelles, a anuntat miercuri, 27 februarie Comisia Europeana.

Comisia Europeana a anuntat ca privatizarea Automobile Craiova a beneficiat de ajutoare de stat ilegale care trebuie recuperate de statul roman.

Guvernul Romaniei trebuie sa recupereze 27 de milioane de euro, intrucat contractul de privatizare a Automobile Craiova cu firma Ford prevede ajutoare de stat neautorizate de Bruxelles, a anuntat miercuri, 27 februarie Comisia Europeana.

Procesul de privatizare continua insa, acesta fusese oprit in toamna trecuta când Executivul european a banuit existenta acestui ajutor de stat, deoarece pretul privatizarii propus pentru Ford era mai mic decât pretul pietei, diferenta constînd in cele 27 de milioane de euro amintite.

"Impunerea de condiţii în ceea ce priveste o privatizare duce de regulă la scăderea preţului de vânzare, astfel încât statul pierde venituri, iar activitatea privatizată dobândeşte un avantaj selectiv", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Bruxelles spune prin urmare ca acele conditii puse de partea româna care constau in mentinerea angajatilor de la Automobile Craiova si a nivelului de productie in schimbul unui pret mai mic de cumparare echivaleaza cu un ajutor de stat despre care Comisia Europeana nu a fost instiintata in prealabil.

Firma Ford are prin urmare acum la dispozitie patru luni pentru a plati acesti bani. Ajutoarele de stat sunt autorizate de Bruxelles doar in anumite conditii, care nu se aplica in cazul acestei privatizari.

Intre timp insa, surse europene afirma ca România ar fi instiintat Comisia Europeana la inceputul acestui an ca a acordat si unele ajutoare regionale in cadrul acestei privatizari.

Daca in luna martie Comisia aproba ajutoarele regionale in chestiune, suma de 27 de milioane de euro cu care practic creste acum pretul privatizarii de la Craiova ar fi redusa.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu (audio) se arata neplăcut surprins de decizia Comisiei Europene, dar nu o va contesta, din dorinţa finalizării procesului de privatizare.

"Comisia apreciază că ar fi vorba de un ajutor de stat, dar, în fapt, noi am avut o singură ofertă, cu un preţ. Era mai bine să vindem uzina pentru a produce hartie igienica sau a construi un complex de magazine ? Când toată Europa vorbeşte despre locuri de muncă, se consideră că noi distorsionăm competiţia. Ce vrea Comisia, noi să producem nasturi, iar alţii avioane şi automobile ?", se întreaba retoric Tăriceanu. (CR - 2/27/2008;15.30h)