Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE îi răspunde lui Baconschi : suprimarea MCV e o decizie a Comisiei

euro-sediul-comisiei-europene-fondul-unor-steaguri-ale-ue.jpg

Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Suprimarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu poate fi făcută unilateral de către România. Decizia aparţine Comisiei Europene, potrivit purtătorului de cuvânt al  CE, Mark Gray. Într-un interviu pentru Adevărul, ministrul român de Externe spunea că România poate denunţa unilateral MCV, în cazul în care este folosit în alte domenii şi devine un handicap.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat marţi, 4 ianuarie, că "în mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare ar fi bazată pe o decizie a Comisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiţiei care sunt corelate". Acest lucru, spune Mark Gray, "se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reformă şi prin cooperare sporită între autorităţile române şi Comisie. Este însă decizia Comisiei", explică purtătorul de cuvânt.

Într-un interviu pentru ziarul Adevărul, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi spunea că România poate condiţiona aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană şi poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în cazul în care este folosit în alte domenii şi devine un handicap.

Reacţie CE

Mark Gray, purtător de cuvânt CE

AscultăDownload

Dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, România nu are de ce să-l mai menţină, spune şeful diplomaţiei române.

Întrebat ce se mai poate face pentru aderarea la Spaţiul Schengen, ministrul de Externe precizează că în primul rând, românii trebuie să se ţină tari pe poziţia de principiu că regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale Spaţiului Schengen trebuie respectate.

"Scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german are nişte probleme de redactare. În primul rând, se adresează Comisiei, deşi decizia se ia în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e greşit. Sunt generalităţi, care nu se susţin. Orice ţară din lume are problemele ei, nici una nu e perfectă", afirmă Teodor Baconschi.

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles