Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce impact va avea nunta lui William şi Kate?

Prințul William și noua sa soție, Kate, deveniți ducele și ducesa de Cambridge, au decis să-și amâne luna de miere, după nunta de vineri, 29 aprilie, care a atras un interes enorm nu doar în Marea Britanie, ci și în întreaga lume.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

William, care este nepotul Reginei Elisabeta a II-a și al doilea în ordinea succesiunii la tron, se va întoarce la slujba sa de locotenent de aviație chiar de marți, 3 mai.

Cuplul princiar a petrecut week-end-ul de după nuntă departe de ochii presei, într-un loc ținut secret. Este un semn că William și soția sa au învățat din plin din experiența nefericită a prințului moștenitor Charles și a defunctei sale soții, Diana Spencer, părinții lui William.

Petrecută acum 30 de ani, căsătoria s-a sfârșit în divorț, după ceva mai mult de zece ani și a fost în permanență sub lupa presei, ceea ce l-a afectat pe William, poate la fel de mult ca și tragica moarte a mamei sale într-un accident de mașină la Paris, în 1997.

Tinerii căsătoriți de acum au însă avantajul cunoașterii acestei experiențe. În plus, Kate are 29 de ani și spre deosebire de Diana, care de abia împlinise 20 de ani când s-a căsătorit, îl cunoaște pe actualul ei soț de zece ani, de când au devenit colegi de facultate la prestigioasa universitate Saint Andrews din Scoția.

Deși provine din clasa de mijloc – tatăl ei are sânge nobiliar, dar mama se trage dintr-o familie de mineri, iar acum au împreună o firmă care furnizează servicii pentru petreceri de copii – Kate pare să fi fost acceptată de familia regală mult mai ușor decât Diana, care se trăgea totuși dintr-o familie nobiliară.

O astfel de căsătorie poate fi benefică până la urmă Casei de Windsor, care domnește în Marea Britanie din 1714. Monarhia a cunoscut numeroase crize în ultimele trei secole, dar a dovedit că știe să se adapteze și să modernizeze ca să poată nu doar supraviețui, ci și rămâne relevantă.

William și Kate s-au descurcat de minune până acum, dar într-un fel, greul de abia acum începe. Prințul își va relua activitatea de pilot de elicopter de salvare pe o insulă din  nordul Țării Galilor, unde se estimează că va mai lucra încă cel puțin doi ani.

Kate, o femeie educată și inteligentă, va trebui să renunțe la orice ambiții de carieră și va trebui să se mulțumească până la urmă cu implicarea în promovarea acțiunilor de binefacere, în care este implicat de multă vreme și soțul ei.

O altă problemă, nu chiar așa de neglijabilă este aceea a locuinței. La Londra, tânărul cuplu locuiește la Clarence House, o reședință situată la câteva sute de metri de palatul regal Buckingham, pe care o împarte cu prințul Harry, fratele lui William și alte rude ale Reginei Elisabeta.

Din 2013, ducele și ducesa de Cambridge vor fi finanțați din banii Coroanei, adică ai statului, acum Prințul William primind o subvenţie din veniturile private ale tatălui său, prințul Charles.

Și fiind vorba de Charles, noul cuplu princiar riscă să-i eclipseze pe prințul moștenitor și pe soția sa, Ducesa de Cornwall. În mod constant, sondajele de opinie îl arată pe William mai popular decât pe tatăl său și prima opțiune pentru a-i succeda la tron Reginei Elisabeta.

Prințul Charles nu a dat niciodată de înțeles că ar fi dispus să renunțe la tron în favoarea fiului său. Oricum, actuala suverană, în vârstă de 85 de ani și într-o stare de sănătate foarte bună, ar putea să mai stea pe tron încă 15 ani, dacă trăiește până la vârsta la care a trăit mama ei. Prințul consort, Philip, tatăl prințului Charles, împlinește anul acesta 90 de ani.

De aceea, atât Charles – prinț moștenitor timp de aproape 60 de ani – cat și fiul său, William mai au probabil destul de așteptat fiecare până să acceadă la tron, iar până atunci e posibil ca monarhia britanică să fie supusă unor noi încercări, așa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimelor trei secole de regim monarhic constituțional.