Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce poate propune Sarkozy Irlandei?

200807-5823.jpg

Ce poate propune Sarkozy Irlandei?

Nicolas Sarkozy se aflaastazi in Irlanda pentru a intelege motivele respingerii Tratatului comunitar si el poate propune un acord care sa duca la revotarea textului

Nicolas Sarkozy, presedinte in exercitiu al UE,poate intr-un prim timp spulbera usor teama celor ce au respins Tratatul comunitar in data de 12 iunie.

Acestora el le poate explica ca UE nu are competente in materie si deci nu poate impune depenalizarea avorturilor, una dintre temele de campanie impotriva Tratatului.

Mai departe, neutralitatea Irlandei poate fi usor garantata intrucât UE nu poseda o politica coerenta de aparare si nici o armata.

In fine, privind al treilea subiect care a dus la respingerea textului, fiscalitatea, Sarkozy va reitera faptul ca UE nu poate impune Irlandei un alt regim de fiscalitate decât cel suplu aplicat de Dublin intrucât nici aici nu exista o competenta comunitara.

Dar Nicolas Sarkozy poate de asemeni propune o solutie institutionala Irlandei in schimbul careia tara ar accepta sa revoteze Tratatul.

Fara ca textul sa necesite o noua ratificare si a celor 23 de tari ce l-au aprobat deja, se poate negocia pastrarea unui comisar european irlandez in echipa ce va fi formata in 2014.

Tratatul de la Lisabona prevede ca incepînd cu 2014 talia Comisiei Europene sa se reduca la trei sferturi si ca fiecare stat membru sa fie astfel reprezentat la Bruxelles printr-un sistem de rotatie echitabil, aplicat la fiecare cinci ani, ce va lua in calcul date demografice si geografice.

Metoda este aplicata, spune Tratatul, doar daca ea este acceptata in unanimitate de toti sefii de stat si de guverne, fapt pe care Sarkozy il poate evita.

Irlanda, odata cu celelalte state membre, câstiga un loc permamnent la Bruxelles si se poate arata mai ingaduitoare privind Tratatul.

Iar Dublin nu poate cu adevarat refuza oferta intrucât daca Uniunea continua sa functioneze in baza actualului text comunitar, talia Comisiei Europene se reduce deja incepînd cu anul viitor iar mecanismele in baza caruia unele tari isi pierd reprezentantul nu sint cunoscute inca.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

21/07/2008