Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE - Progresele in lupta anti-coruptie sunt nesatisfacatoare

Rapoartele privind reforma justitiei in Romania si Bulgaria se afla acum pe masa comisarilor europeni. Ele vor fi adoptate cel mai probabil luni 4 februarie.

Rapoartele privind reforma justitiei in România si Bulgaria se afla acum pe masa comisarilor europeni. Ele vor fi adoptate cel mai probabil luni 4 februarie.

Aceste documente pur tehnice contin câteva pagini si ele fac o analiza sumara a subiectelor de ingrijorare privind justitia si coruptia atât in România cât si in Bulgaria.

Documentele nu prevad posibilitatea vreunei sanctiuni a celor doua tari si nu discuta cazuri individuale, cu toate ca progresele in combaterea coruptiei sunt considerate nesatisfacatoare.

Surse ale CE spun ca in cazul României este mentionat faptul ca Parlamentul a putut sa adopte unele amendamente ale Codului Penal si ale celui de Procedura Penala fara dezbateri si fara consultari cu institutiile direct vizate.

Concluziile fac o distinctie destul de clara si pe domenii comparabile intre cele doua tari, spun aceleasi surse. România s-ar situa astfel ceva mai bine decât Bulgaria in cadrul acestei analize intermediare.

La fel, CE nu-si ascunde frustrarea de a fi cooperat mai putin bine cu autoritatile bulgare pentru redactarea acestui raport, o cooperare mult mai eficienta a fost inregistrata de partea româna cu toate ca acest lucru nu este mentionat in scris.

Rapoartele redactate de secretariatul general al CE au fost distribuite joi celor 27 de comisari care le analizeaza si le mai pot modifica,documentele urmand sa fie adoptate cel mai probabil luni 4 februarie prin procedura scrisa si deci fara dezbatere.

Exista si posibilitatea ca un comisar european sa ceara o dezbatere pe aceste texte si atunci ele vor fi adoptate doar miercuri 6 februarie in cadrul reuniunii saptamânale a CE.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

(1/02/2008;16.25h)