Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE : Raportul pe justitie este "foarte critic"

Surse diplomatice au declarat pentru RFI ca raportul privind reforma justitiei este "foarte critic" pentru Romania, iar cel pentru Bulgaria va fi "critic".

Raportul va fi publicat de Comisia Europeana saptamâna viitoare sau cel târziu la inceputul lunii februarie, el va fi prezentat cel mai probabil sub forma scrisa, adica va fi adoptat de colegiul de comisari fara o dezbatere prealabila.

Documentul se afla acum in lucru si unele modificari mai pot insa interveni.

El este redactat de Secretariatul General al Comisiei Europene cu ajutorul mai multor servicii ale institutiei si va avea doua parti : una generala si una specifica. In partea generala se va vorbi despre contextul si oportunitatea acestui document.

In cea specifica, vor fi abordate asa numite bench marks-uri sau puncte de reper. Nu vor exista insa concluzii finale la bench marks-uri, deoarece este vorba doar de un raport intemediar, cel final urmind sa fie publicat in luna iunie cind se va decide si aplicarea sau nu a unei clauze de salvgardare.

De asemeni, acum nu se analizeaza cazuri individuale, prin urmare ultimele evolutii in justitia româna cum ar fi cercetarea penala a opt fosti ministrii nu va fi analizata ca atare.

Raportul studiaza insa planurile de actiune ale Romaniei si Bulgariei in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei, ca si nivelul de implementare nationala a acestor planuri.

Aceleasi surse diplomatice au insistat asupra faptul ca statele membre mari ale UE sint "ingrijorate" de lipsa de progrese in combaterea coruptiei in Romania si in lupta impotriva crimei organizate in Bulgaria.

Astfel, in ceea ce priveste Romania, Olanda si Germania sint cele mai preocupate, iar in privinta Bulgariei, Marea Britanie si-a exprimat ingrijorarea.

Raportul odata publicat este trimis spre informare statelor membre UE si Parlamentului European, in conformitate cu anagajamentul luat de Comisia Europeana in septembrie 2006 când a promis o informare despre progresele României si Bulgariei.

Documentul va fi studiat apoi de statele membre la Bruxelles in data de 6 februarie.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

25.01.2008