
Politică
Ce spune presa externă despre căderea Guvernului?
ce-spune-presa-externa-caderea-guvernului.jpg

AFP mai aminteşte că răsturnarea Executivului intervine în plină misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene, în cadrul acordului încheiat în martie 2011. Bucureştiul se angajase faţă de FMI şi Uniunea Europeană să privatizeze mai multe companii energetice, în scopul de a atrage capital pentru modernizarea lor, reforme criticate de USL.
La rândul său, Reuters anunţă că Guvernul a pierdut votul de încredere din Parlament, la numai două luni de la intrarea în funcţie, ceea ce, anticipează agenţia de presă reprezintă un preludiu pentru câteva luni de agitaţie politică şi întrebări asupra viitorului plan de austeritate.
Pe de altă parte, se face şi o legătură între această criză politică şi criza economică. Agenţia Reuters, citată de Mediafax dă cuvântul unui analist de la Barclays, care spune că în mod cert NU este un lucru bun. Rezultatul final pare un ecou a ceea ce am văzut în ţările vecine, în privinţa unei îndepărtări generale de partidele care promovează austeritatea, spune acesta.
Un alt analist, de la grupul financiar japones Nomura crede că răsturnarea Guvernului va stârni în rândul investitorilor temeri legate de direcţia politicilor adoptate.
În acelaşi timp, Capital Economics, un site de analiză economică, spune şi el că incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care are nevoie România, deoarece România e una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa emergentă.
În fine, o publicaţie din Ungaria notează că Guvernul român a căzut pe o problemă maghiară şi anume nemulţumirea Opoziţiei faţă de înfiinţarea facultăţii în limba maghiară de la UMF Târgu Mureş.
Deocamdată, presa internaţională se mărgineşte în general să consemneze căderea Guvernului. Analizele vor veni probabil în zilele următoare, asta în măsura în care va exista timp şi pentru România, pentru că situaţia de criză de la Bucureşti e în concurenţă cu cel puţin alte două crize europene: cea din Spania, care a fost retrogradată de agenţiile internaţionale de rating şi se află din nou sub ameninţarea unui posibil faliment şi cea din Olanda, unde Guvernul a căzut, iar alegeri anticipate vor fi organizate în septembrie.