Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce spune presa internaţională despre schimbările politice din România?

ce-spune-presa-internationala-schimbarile-politice-romania.jpg

Demisia premierului Emil Boc şi desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, reflectate în presa internaţională.

Cotidianul britanic The Daily Mail scrie că premierul României îşi dă demisia şi retrage mandatul întregului Cabinet, după săptămâni întregi de proteste împotriva măsurilor de austeritate impuse de Executiv. Sueddeutsche Zeitung spune că şeful spionilor devine şeful Guvernului. Le Monde titrează că după trei ani de austeritate, România încă e presată de reforme.

The Daily Mail aduce aminte că în 2009, România a semnat un acord de finanţare de 20 de miliarde de euro cu FMI şi că acesta din urmă a cerut măsuri drastice în schimbul banilor. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost numit interimar în fruntea Guvernului.

Publicaţia descrie cererile Opoziţiei de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat şi aminteşte şi că actuala coaliţie are destule voturi pentru a învesti un nou Guvern.

The Guardian scrie că Guvernul Boc a aplicat măsuri de austeritate dure, care au produs o combinaţie extrem de toxică într-o ţară ca România, a doua cea mai săracă din UE şi întrecută doar de Bulgaria la nivelul de trai extrem de scăzut. Căderea Cabinetului Boc este înscrisă în trendul european al crizei datoriilor, după ce guverne au implodat în ţări precum Slovacia, Slovenia, Grecia, Italia, Letonia, Irlanda şi Cehia. The Guardian mai scrie şi despre "mii de români", care au îndurat frigul şi ninsorile, pentru a protesta împotriva premierului care a demisionat, cu o cotă de încredere de sub 20%.

San Franciso Chronicle scrie şi el că Guvernul Boc este ultimul din seria de ţări lovite grav de criza datoriilor, care cedează la presiunea maselor.

 

WSJ: Populaţia României îşi pierde răbdarea cu liderii politici

 

The Wall Street Journal descrie pe larg contextul european al căderii de guverne şi aminteşte şi promisiunea premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, de a continua reformele predecesorului său. Ungureanu este şeful spionajului extern al României şi este de aşteptat să primească sprijinul coaliţiei de la guvernare. "Este clar că populaţia României îşi pierde răbdarea cu liderii politici, care sunt percepuţi a fi corupţi şi rupţi de realitate", mai scrie Wall Street Journal.

Chicago Tribune nu uită să sublinieze că cererile Opoziţiei de demisie nu se rezumă numai la fostul premier Boc, ci continuă şi la adresa preşedintelui Băsescu. Liderul liberal, Crin Antonescu, este citat de ziarul american spunând că "este cel mai incompetent şi corupt regim" din 1989 încoace.

CNN aminteşte că un nou Guvern trebuie învestit de Parlament în termen de 60 de zile. Dacă nu, atunci Legislativul va fi dizolvat automat şi alegeri anticipate vor fi organizate. Opoziţia, care boicotează activitatea parlamentară din 1 februarie, a anunţat că nu va sprijini soluţia Ungureanu.

Revista germană Focus titrează că şeful spionajului românesc devine succesorul lui Emil Boc.

Sueddeutsche Zeitung spune că şeful spionilor devine şeful Guvernului. Ungureanu a acceptat misiunea încredinţată de preşedinte de a scoate ţara din criză, nu este însă clar dacă Parlamentul va susţine această variantă de premier. Sueddeutsche scrie despre scânteia Arafat, dar vede cauzele crizei din România mult mai departe în trecut. Începe cu umflarea aparatului statal în vremea Guvernului liberal, trece prin criza economică şi evitarea falimentului statal de către Bucureşti, pentru a ajunge la măsurile impuse de FMI şi finanţatorii externi.

 

Die Welt: Practica dezertării este una obişnuită în România

 

Cotidianul Die Welt subliniază faptul că puterea are o majoritate deloc confortabilă în Legislativ şi că practica dezertării este una obişnuită, aşa că Opoziţia s-ar putea să reuşească.

Der Standard titrează la Viena că Guvernul de la Bucureşti se împiedică de economiile bugetare.

Liberation scrie mai mult despre desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea Guvernului şi aminteşte de cariera şi pregătirea profesională a acestuia. O propoziţie sare în ochi cititorului acestui articol: "Salariul mediu în România este de 350 de euro".

În fine, Le Monde titrează că după trei ani de austeritate, România încă e presată de reforme. Misiunea CE şi a FMI s-a arătat mulţumită de rezultatele Guvernului, dar economia este încă mult prea dependentă de consum, apreciază jurnaliştii francezi.