Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE va continua să stea cu ochii pe România şi Bulgaria

pia.jpg

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen

Comisia Europeana monitorizează din 2007 reformele din justiţie şi combaterea corupţiei în România şi Bulgaria şi va continua monitorizarea chiar dacă cele două state ar dori ca acest process să se încheie. România şi Bulgaria sunt singurele state membre supuse unei astfel de analize a Comisiei Europene şi indirect a celorlaltor state membre.

Vineri,  Comisia Europeană a confirmat că România şi Bulgaria deţin cheia succesului şi adaugă că acest dosar, oricât de sensibil ar fi el, nu este legat de un altul la fel de sensibil, aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, spune că"există un număr de progrese importante pe care le evocăm în introducere dar raportul menţionează şi o serie de domenii unde mai multe progrese rămân de îndeplinit, de unde şi recomandările şi listarea domeniilor prioritare pe care le evocăm celor două ţări care, subliniez, sint analizate separat în contextul acestor verificări  şi a acestei monitorizări pe care o asigurăm." 

Reacţie CE

Pia Ahrenkilde Hansen, Purtătorul de cuvânt al CE

AscultăDownload

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a ţinut totşi să sublinieze că Bucureştiul a răspuns constructiv la recomandările Executivului Comunitar.

"De la ultima evaluare, din vara lui 2011, România a răspuns constructiv la recomandările Comisiei Europene şi a restabilit ritmul reformei în ceea ce priveşte sistemul judiciar".

Printre reuşitele menţionate de Pia Ahrenkilde Hansen se numără adoptarea legii micii reforme în justiţie, menţinerea de către DNA a unui parcurs pozitiv şi adoptarea legii care permite funcţionarea ANI.

Comisia Europeană va prezenta următorul raport de evaluare în vară.

Cioloş: Eliminarea monitorizării, o chestiune de demnitate naţională

Comisarului european, Dacian Cioloş, arată într-un comunicat că "etapele următoare trebuie parcurse cu voinţă, responsabilitate şi cooperare politică, dar şi cu un rol esenţial asumat de către profesia magistraţilor, care are acum cadrul pentru a-şi manifesta independenţa şi profesionalismul.

Este o chestiune de demnitate naţională ca acest mecanism să nu mai fie necesar într-un viitor cât mai apropiat" subliniază comisarul european.

În acest context Dacian Cioloş pledează pentru luciditate: "constatările îmbucurătoare nu trebuie nici diminuate, dar nici tratate cu un exces de euforie".