Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce va face noua opoziţie?

parlament1.jpg

Ce va face noua opoziţie?

Opoziţia şi-a manifestat ferm dezaprobarea faţă de structura noului cabinet supradimensionat şi a anunţat că nu îşi va da girul pentru învestirea acestuia. Cum era de aşteptat, PDL a criticat dur atât structura, cât şi componenţa viitorului cabinet Ponta II...Democrat liberalii spun astfel că acesta este supradimensionat, ceea ce va duce la o creştere a cheltuielilor, dar acuză şi faptul că unii dintre miniştri sunt cercetaţi penal.
 

PDL vorbeşte astfel despre « un guvern care e mai mare ca guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene, un guvern care aduce aminte de guvernul Năstase din punctul de vedere atât al numărului de ministere dar şi ca atitudine pe care o are, un guvern care ignoră şi Constituţia având printre membrii lui persoane care sunt trimise în judecată, ori avem un articol din Constituţie care spune clar că este suspendat ministru care are un dosar în instanţă », după cum l-a descris deputatul Elena Udrea. Prin urmare, PDL spune că nu va luat parte la audierile miniştrilor în comisiile de specialitate. « Nu o să putem să votăm astfel de miniştri », a spus preşedintele PDL Vasile Blaga.
Şi UDMR a anunţat că, cel mai probabil, nu va vota în favoarea guvernului propus de USL după ce s-a reuzat cooparea la guvernare a uniunii. Liderul partidului, Kelemen Hunor, a acuzat USL de încălcarea unui acord încheiat în toamnă care prevedea că, dacă USL va obţine peste 50 la sută din voturi, atunci va forma o majoritate cu UDMR. « Prima dată se întâmplă, în ultimii 23 de ani, când o astfel de înţelegere, absolut corectă şi transparentă, nu este respectată de un lider care şi-a pus semnătura pe o astfel de înţelegere », a declarat Kelemen Hunor. În replică, copreşedintele USL Crin Antonescu le-a amintit liderilor uniunii că la rândul lor ar fi încălcat înţelegerea preelectorală, mai ales la referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu când uniunea a îndemnat electoratul la boicot.
În fine, dacă vă întrebaţi ce va face PPDD, adică Partidul Poporului Dan Diaconescu, ei bine acesta a anunţat că va susţine numirea lui Victor Ponta în fruntea unui nou guvern dar nu şi miniştrii propuşi de acesta. Rămâe de văzut dacă această poziţie se va menţine şi la votul aşteptat vineri în Parlament, după audierea miniştrilor în comisiile de specialitate.