Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEDO condamnă justiţia bulgară

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (CEDO) condamnă Bulgaria pentru modul în care se desfăşoară reforma în justiție. Instituția europeană a dat Sofiei un termen de un an şi trei luni în care să fie accelerată judecarea dosarelor civile.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Cele mai multe plângeri depuse la CEDO, peste 700, sunt legate de lentoarea proceselor. Au fost pronunțate mai multe sentințe prin care statul bulgar este obligat să plătească despăgubiri. În aceste condiţii capătă contur ideea ca aceste sume să fie plătite de judecătorii care au întârziat audierea dosarelor.

Pe de altă parte, un studiu dat publicităţii miercuri, la Sofia arată că bulgarii au cea mai puţină încredere, la nivelul Uniunii Europene,  în justiţie.

"Instituţiile bulgare, în special instanţele regionale, procuratura şi poliţia, sunt cele în care cetăţenii au cea mai puţină încredere din întreg spaţiul UE", a declarat Todor Galev, expert la centrul de cercetări CSD.

Dintre cele 1.700 de persoane intervievate în Bulgaria, doar 18,7 la sută consideră pozitivă activitatea instanţelor.

Totodată, 56 la sută dintre persoanele intervievate cred că tribunalele au făcut erori, permiţând eliberarea infractorilor, iar 56,9 la sută apreciază că instanţele cedează presiunilor politice.